Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Киев планира да удари атомни електроцентрали в Запорожие и Курск, за да обвини Русия

[post-views]
ДЕЗИНФО: Киев планира да удари атомни електроцентрали в Запорожие и Курск, за да обвини Русия

Украинските власти планират да ударят атомните електроцентрали в Курск и Запорожия, съответно в Курчатов и Енерходар. Целта на тези атаки е по-късно да бъде обвинена Руската федерация в провокация (самобомбардиране), в която руското ръководство може да предприеме ответни мерки и да удари с ядрено оръжие територията на Украйна.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ за ядрени заплахи в контекста на руската инвазия в Украйна.

Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че Украйна се готви да атакува АЕЦ Курск и Запорожка, Курчатов и Енерходар. Тези обвинения срещу Украйна имат за цел да прикрият ядрения шантаж на Кремъл срещу Украйна и Запада, включително заплахи за използване на тактически ядрени оръжия и подготовка за умишлена ядрена катастрофа в контролираните от Русия атомни електроцентрали.

Освен това не Украйна, а Русия за първи път в историята на човечеството не само превзе ядрено съоръжение на друга държава, но и милитаризира атомна електроцентрала, като активно използва Запорожката атомна електроцентрала за водене на военни действия срещу Украйна. През април върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел подчерта, че атаката с дрон срещу Запорожката атомна електроцентрала увеличава риска от ядрена авария и че Русия трябва да се оттегли оттам.

Русия е предприела много безразсъдни действия по отношение на това съоръжение, включително разполагане на военно оборудване и войски в неговите помещения, използване на околностите му като база за ракетни и ракетни атаки и прекъсване на електропровода му. Освен това Русия отхвърли предложенията на ООН за демилитаризиране на районите около централата, тъй като умишлено води кампания на страх относно рисковете от ядрена катастрофа, за да постигне целите си в Украйна.

Прочетете подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че Запорожката АЕЦ е била силно атакувана с дронове от режима в Киев, че САЩ искат да подготвят света за провокация в Запорожката АЕЦ, че Зеленски е бил принуден да атакува Запорожката АЕЦ, че Украйна е използвала химически оръжия в Курск и че Украйна се опитва да създаде „втори Чернобил“ в Русия.

https://euvsdisinfo.eu/report/kyiv-plans-to-strike-nuclear-power-plants-in-zaporizhzhia-and-kursk-to-blame-russia

Превод – Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани