Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китайската армия патрулира близо до границата с Мианма

[post-views]
Китай се надява, че НАТО и Япония няма да провокират противопоставяне в Азия, заяви Пекин

Китайските военни днес заявиха, че са организирани армейски части да въздушно-наземни патрули в близост до границата с Мианма, за да поддържат сигурността и стабилността в региона, обезпокоени от боевете между управляващата хунта и бунтовниците в съседната страна, предаде Ройтерс.

Патрулите ще се съсредоточат върху районите около Руили, Женкан и  други гранични участъци в Китай, гласи изявление на китайските военни.

Големи сражения се водят в северните райони на Качин и Шан в Мианма, като артилерийски обстрел води до раняване на хора и нанася материални щети от китайската страна на границата, а също така застрашава инфраструктурни проекти в Китай.

Поради това китайската армия организира свои части в района, за да провери способността им за „бързо придвижване, блокиране и контрол, нанасяне на съвместни удари и  поддържат сигурността и стабилността в граничните райони“, съобщиха военните.

Подразделение на Китайската народноосвободителна армия също така ще проведе учения с бойни муниции от китайската страна на границата с Мианма от 27 до 29 август според друго изявление на китайската армия.

Учението  ще се проведе в райони, разположени южно от Руили, както и в други райони в западната част на провинция Юнан, съобщават военните.

Китай заяви, че конфликтът в Мианма има отрицателно въздействие върху стабилността и социалния ред на китайско-мианмарската граница.

Китайският външен министър Ван И наскоро заяви, че Пекин ще продължи „ангажимента си за възстановяване на мира в Мианма“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани