Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън осъди масираната руска атака по енергийната мрежа на Украйна на фона на нови нападения

[post-views]
Байдън осъди масираната руска атака по енергийната мрежа на Украйна на фона на нови нападения

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди масираната руска атака срещу енергийната мрежа на Украйна вчера, предаде Ройтерс.

Седем души бяха убити при най-голямото въздушно нападение след руската пълномащабна инвазия в съседната страна преди две години и половина. Украйна обяви, че е свалила 102 от изстреляните от Русия 127 ракети и 99 от пуснатите 109 дрона.

Байдън нарече атаката „възмутителна“. Съединените щати ще продължат да доставят на Украйна необходимото оборудване, за да ремонтира и поддържа енергийната си мрежа, обеща той в изявление след спиранията на електро- и водоснабдяването на много места в Украйна, включително в части от столицата Киев.

Според украинските власти увеличаването на руските атаки е целенасочена тактика, за да бъдат лишени хората в страната от ток и отопление следващата зима.

Малко по-рано НАТО осъди „безотговорните действия“ на Русия след влизането на неин дрон във въздушното пространство на членуващата в алианса Полша.

Най-малко един човек бе убит, а петима може да са под отломките, след като руска ракета удари цивилна сграда в Кривой Рог, съобщиха днес местните власти, цитирани от Ройтерс.

Агенцията прави уговорката, че не може да провери информацията по независим път, и припомня твърденията на Русия, че взема на прицел само военни обекти.

Кривой Рог се намира в централната Днепропетровска област. Родният град на украинския президент Володимир Зеленски често бива вземан на мушка от руската армия.

Украинските въоръжени сили междувременно съобщиха за ново руско въздушно нападение тази нощ в Киевска област. Противовъздушната отбрана в региона се е задействала.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани