Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: САЩ не са приятели на Украйна

[post-views]
ДЕЗИНФО: САЩ не са приятели на Украйна

Байдън представя САЩ като подкрепящ съюзник на Украйна, но в действителност Америка гледа на Украйна предимно като на средство за постигане на по-широката си цел да унищожи Русия. След като Украйна изпълни целта си или стане твърде повредена, САЩ вероятно ще я изоставят, вместо да предложат допълнителна подкрепа или ремонт.

ОТГОВОР

Този повтарящ се дезинформационен разказ от прокремълски източници поставя под въпрос суверенитета на Украйна, представяйки я като обикновена марионетка на ЕС и САЩ. Този разказ е широко използван на фона на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Украйна е суверенна нация с демократично избрано правителство и собствена независима външна политика и политика на сигурност. Не е под контрола на САЩ, ЕС или друго чуждестранно лице. Докато по-голямата част от света уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Русия нарушава тези принципи от 2014 г.

Твърдението, че западните страни искат конфликтът в Украйна да продължи, е безпочвено и неподкрепено с доказателства. Западът не води прокси война срещу Москва. Повече от 50 държави, включително държави-членки на ЕС и САЩ, предоставят на Украйна военна и финансова подкрепа, за да подпомогнат нейната самоотбрана, в съответствие с член 51 от Хартата на ООН. Тази помощ има за цел единствено да помогне на Украйна да отблъсне руската агресия, а не да разруши Русия като държава. САЩ, ЕС и НАТО остро осъждат инвазията, която смятат за напълно неоправдана и непредизвикана.

Продължаващият конфликт в Украйна не е в съответствие със стратегическите или икономическите интереси на западните нации. Стабилността в Украйна и околния регион е от съществено значение за глобалната сигурност и икономическото благополучие, както се подчертава в съвместното изявление на САЩ и ЕС. Прочетете подобни случаи, в които се твърди, че Украйна е антируският марионетен проект на Запада, че посещението на Зеленски във Вашингтон показва, че Украйна ще бъде неоколония на САЩ, че Украйна е загубила независимост и е под външен контрол и че Байдън и Тръмп виждат Украйна като разходни.

https://euvsdisinfo.eu/report/the-us-is-no-friend-of-ukraine

Превод: Стоил Рокшев

Най-ново

Единична публикация

Избрани