Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Дни на японската култура в България“ ще има 35-и път

[post-views]
„Дни на японската култура в България“ ще има 35-и път

Ревю на кимона, изложби на калиграфия, съвременно японско изкуство и икебана са сред първите събития в тазгодишната програма на „Дни на японската култура в България“. Тази есен в програмата предстоят 23 събития в седем  града на страната – София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Стара Загора, Казанлък, съобщават организаторите.

„Дни на японската култура в България“ ще има 35-и път

Юбилейната програма отбелязват три годишнини в двустранните отношения между Япония и България през 2024 г. – 115 години от първите официални контакти между двете държави, 85 години от установяване на дипломатически отношения и 65 години от тяхното възстановяване. За много от събитията ще гостуват изтъкнати японски артисти, което ще позволи на българите да се докоснат до очарованието на японската култура по най-автентичен начин, посочват организаторите от посолството на Япония и клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.

Първото събитие е на 1 септември в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където ще има лекция и модно ревю „Пътешествие в света на кимоната“. Минори Сугимото, първо ниво експерт по обичане на кимона, ще пристигне специално от Япония, заедно с още пет свои асистентки, за да представи естетиката и богата символика на японската традиционна дреха. На 3 септември Минори Сугимото гостува във Варна.

Предвидени са поредица от изложби на съвременно японско изкуство на фондация „Аматерас“, 10-ото издание на „София Екиден маратон“ и изложбата на съвременна японска калиграфия от Сенсуй Оикава, която ще може да се види в галерия „Сан Стефано“, в столицата между 18 септември и 2 октомври. Авторката представя за трети път своето изкуство в България, и лично ще открие изложбата. На 19 септември ще проведе работилници за желаещите да се докоснат отблизо до магията на японската калиграфия.

На 24 септември в хотел „Маринела“ е премиерната прожекция на документалния филм „Бледосиня точка“ – за науката и технологиите, които помагат на човек да се докосне до живота чрез водата. В лентата участва и българският учен проф. Румяна Ценкова от университета Кобе, основател на науката аквафотомика.

На 27 септември във варненското село Аспарухово ще бъде поставена на сцена японска пиеса в изпълнение на ученици, изучаващи японски език в училище „Христо Ботев“ – с. Дългопол, Варненско. Ще има демонстрации на бойни изкуства и представяне на японската култура пред местната общност.

През октомври и ноември ще има лекция и изпълнение на класически японски танци (8 октомври, София), концерт на класическа японска духова музика (12 октомври – София, 13 октомври – Казанлък), Ден на японските бойни изкуства и традиции, който ще бъде открит с цветен парад на международна трупа за танци йосакой (19 октомври, София), лекция за японските гравюри укийо-е от специалиста в тази област проф. Джуничи Окубо (21 октомври – Велико Търново, и 22 октомври – София), концерти на барабани тайко (5 ноември – София, 7 ноември – Стара Загора), прожекции на японски филми (31 октомври и 14-17 ноември – София).

„За нас е чест да представяме японската култура пред българска аудитория за 35-а поредна година. Достигането до все по-различни и дори малки населени места ни кара да се гордеем с работата, която вършим ежегодно. Миналата година „Дни на японската култура“ привлякоха над 40 хиляди души публика, като се надявам богатата ни културна програма тази година да мотивира още повече хора да се докоснат до древна и съвременна Япония“, казва културният аташе на Япония у нас Кенто Мураки.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани