Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олаф Шолц и Киър Стармър обявиха нова двустранна инициатива за „предефиниране“ на отношенията между Германия и Великобритания

[post-views]
Олаф Шолц и Киър Стармър обявиха нова двустранна инициатива за "предефиниране" на отношенията между Германия и Великобритания

Германският канцлер Олаф Шолц и британският премиер Киър Стармър днес обявиха в Берлин нова двустранна инициатива, чиято цел е „предефинирането“ на отношенията между Германия и Обединеното кралство след Брекзит, предаде АФП.

Стармър бе посрещнат от Шолц с военни почести пред сградата на федералното канцлерство, като преди това се срещна с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

„През следващите месеци ще работим заедно по договор, който ще отразява целия спектър на нашите отношения“, каза Шолц на съвместна пресконференция с британския лидер, който е на първото си посещение в чужбина, откакто встъпи в длъжност като премиер. „Никога досега не е имало такъв договор между Германия и Обединеното кралство“, добави Шолц.

Тази инициатива ще бъде „шансът на поколението“ двете страни да укрепят връзките си в различни области, включително търговията, науката и технологиите, отбеляза Стармър, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че новият пакт с Германия ще помогне за възстановяването на отношенията между Лондон и останалата част от ЕС и двамата лидери изразиха надежда да подпишат договора до края на годината.  

„Възхитен съм, че Киър Стармър обяви, че ще търси ново начало в отношенията с ЕС“, отбеляза Шолц. 

Британският премиер изключи възможността страната му отново да се присъедини към ЕС, допълва ДПА. „Това не означава отмяна на Брекзит или повторно присъединяване към единния пазар или митническия съюз, а става въпрос за по-близки отношения в редица области“, поясни Стармър.

Той отхвърли и възможността за „схема за младежка мобилност“, която би позволила на млади европейци да работят без визи в Обединеното кралство и обратното.

Великобритания и Германия са двете западноевропейски страни, които отделят най-много средства за отбрана. Те търсят начини да засилят военното си сътрудничество преди евентуалното намаляване на помощта, която САЩ предоставят на Украйна, в случай че бившият президент Доналд Тръмп се завърне в Белия дом, отбелязва Ройтерс.

Кандидатът на Републиканската партия предупреди, че фундаментално ще преосмисли „целта и мисията на НАТО“, ако спечели втори президентски мандат. Освен това Тръмп не се ангажира с изпращането на допълнителна помощ за Украйна и заяви, че няма да защитава съюзниците, които не са увеличили бюджета си за отбрана.

Според официални лица англо-германското партньорство в областта на отбраната би могло да наподобява пакта от Ланкастър Хаус между Великобритания и Франция, сключен през 2010 г., с ангажименти за създаване на съвместни сили и споделяне на оборудване и изследователски центрове за ядрени ракети.

Според канцеларията на британския премиер преговорите между Берлин и Лондон ще продължат през следващите шест месеца, като се очаква споразумението да бъде подписано в началото на следващата година.

По-късно днес Стармър ще се срещне и с германски бизнес лидери, включително с Армин Папергер, главен изпълнителен директор на германската оръжейна компания „Райнметал“ (Rheinmetall).  Миналия месец в медиите се появиха съобщения, че срещу Папергер бил подготвян руски заговор за убийство. Кремъл заяви, че съобщенията са фалшиви и не могат да се приемат сериозно.

Стармър ще се срещне и с Кристиан Брух, главен изпълнителен директор на компанията „Сименс Енерджи“.

След като приключи визита в Германия, Стармър ще отпътува за Париж за церемонията по откриването на Параолимпийските игри, а в четвъртък ще проведе среща на закуска с ръководители на компании, сред които „Талес“ (Thales), „Ютелсат“ (Eutelsat), „Мистрал Ей Ай“ (Mistral AI) и „Санофи“ (Sanofi).

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани