Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Антисталинистките сили разпространяват фалшификати за пакта Молотов-Рибентроп на неговата 85-та годишнина

[post-views]
Антисталинистките сили разпространяват фалшификати за пакта Молотов-Рибентроп на неговата 85-та годишнина

Нови лъжи се появиха навръх 85-ата годишнина от Пакта Молотов-Рибентроп. Това споразумение е болезнена тема за антисталинистите от всички страни и народи. Изригнаха истински фонтани на русофобия, антисъветизъм и вечна омраза към Русия. Появиха се твърдения за „сговор на двама диктатори“, отворил пътя към световна война и други подобни измислици. Целта на тези действия е ясна: комунизмът да се приравни с нацизма в исторически план и да се направи паралел между Третия райх и СССР, спасил човечеството от „кафявата чума“.

ОТГОВОР

Твърдението прокарва повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, изкривяващ събитията, довели до Втората световна война, по-специално отричайки ролята на СССР в процеса, довел до началото на Втората световна война в Европа след подписването от Москва на пакта с нацистка Германия, Молотов- Пактът Рибентроп през 1939 г.

Пактът Рибентроп-Молотов от август 1939 г. предвижда и стимулира взаимната важна търговия и обмен на технологии между СССР и нацистка Германия, културните връзки и, което е важно, съдържа таен допълнителен протокол, което води до координирана нацистко-съветска кампания срещу Полша и решава разделянето на Източна Европа между СССР и Третия райх.

Пактът беше уникален по обхват, обхват и значение. Няма исторически доказателства, че други предвоенни споразумения с нацистка Германия са съдържали секретни разпоредби от този вид и нито едно не е имало опустошителните последици от Пакта Молотов-Рибентроп. Вижте и нашата статия 23 август – Ден на черната лента или Европейски ден на възпоменание.

Тайният протокол беше разкрит след поражението на Германия през 1945 г., въпреки че намеци за разпоредбите му бяха изтекли много по-рано.

Вижте тук за нашето развенчаване на твърдението, че Съветският съюз е бил „принуден“ да сключи споразумение с Хитлер.

Вижте подобни случаи на дезинформация за пакта Молотов-Рибентроп в нашата база данни: Западът пренаписва историята, като твърди, че СССР е бил в тайно споразумение с нацистка Германия; Полша пренаписва историята, като твърди, че СССР я е нападнал през септември 1939 г.; Западът се опитва да ревизира историята, поставяйки под въпрос решенията на Нюрнбергския процес; Европа е виновна за избухването на ВСВ.

https://euvsdisinfo.eu/report/anti-stalinist-forces-spread-fakes-about-the-molotov-ribbentrop-pact-on-its-85th-anniversary

Превод: Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани