Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Официално бяха открити Параолимпийските игри в Париж, трима българи ще се борят за медали

[post-views]
Официално бяха открити Параолимпийските игри в Париж, трима българи ще се борят за медали

Грандиозен спектакъл в сърцето на френската столица Париж даде старт на Параолимпийските игри, които ще приковат погледа на света в следващите 11 дни. Церемонията по откриването то се проведе между емблематичния булевард „Шанз-Елизе“ и Плас де ла Конкорд и бе гледана на живо от 50 хиляди зрители

Голяма част от общо 4400 спортисти от 168 страни дефилираха пред публиката на откриването. България има своите трима представители на Игрите с огромен шанс за медали. Шампионът от Рио де Жанейро и вицешампион оот Токио в тласкането на гюле Ружди Ружди ще участва във финала на дисциплината в петък. В събота Стела Енева е българската надежда в мятането на диск, като тя е параолимпийска вицешампионка от Игрите н Пекин и Лондон. Вицешампионът от Токио преди три години Християн Стоянов ще бяга в събота на 1500 метра.

Танцовият спектакъл по откриването бе озаглавен „Парадокс“ и бе посветен на изключителните възможности на човешкото тяло. Артистичен директор на спектакъла бе Тома Жоли, който вдъхнови и церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж преди малко повече от месец. „Невероятна церемония“, възкликна президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс. Спектакълът представи повече от 150 танцьори, като двадесет от тях бяха в неравностойно положение. Освен Шанз-Елизе и Конкорд, Градините на Тюйлери бяха отново част от основния декор, като там беше запален олимпийският огън. Щафетата с огъня започна в събота в Стоук Мандевил в Англия, който е люлка на Параолимпийските игри, и завърши в Париж.  Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви официално Параолимпийските игри за открити на Плас де ла Конкорд, като те са първите във Франция, а дебютът им е в Сеул през 1988. Знамето на параолимпийските игри бе донесено от британеца Джон Макфол, който е медалист в леката атлетика от параолимпийски игри, както и първият астронавт в неравностойно положение, който е бил част от Европейската космическа агенция. Китайската холийвудска звезда Джеки Чан бе един от последните факлоносци на церемонията. Огънят в жертвеника в Градините на Тюйлери бе запален от Петима души – трима мъже и две жени като олимпийските кръгове и като символ на различието на хората. 4400 атлети с увреждания в 22 спорта ще се борят за 549 медала в рамките на 11 дни във френската столица. Надпреварата ще продължи до 8 септември.България има спечелени 17 медала от параолимпийски игри от тях 5 златни, 9 сребърни и 3 бронза. В първият ден на надпреварата ще бъдат раздадени отличията в пара таекуондото, пара тениса на маса, пара плуването и пара колоезденето на писта.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани