Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна призова съюзниците си да ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана 

[post-views]
Украйна призова съюзниците си да ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова днес своите съюзници от ЕС да ускорят доставките на обещаните системи за противовъздушна отбрана, съобщи Ройтерс.

„Предадох усещането за спешност по отношение на доставката на вече обещаната военна помощ, включително системи за противовъздушна отбрана. Оценявам готовността на колегите ми да предприемат необходимите стъпки за ускоряване на тези доставки“, написа Кулеба след днешната неформална среща с външните министри от страните членки на ЕС в Брюксел Кулеба в „Екс“, цитиран от Укринформ. На срещата беше обсъдено главно продължаването на военната помощ на блока за Украйна.

Кулеба отбеляза, че ЕС е важен стълб на коалицията, подкрепяща Украйна, и приветства намерението на редица страни членки на блока да откликнат на призива на Киев и да се застъпят за отмяна на ограниченията за използване на западни оръжия по всички законни военни цели в Русия в двустранните си разговори с другите държави, които са част от тази коалиция.

„Благодарен съм също така на страните членки на ЕС, които обещаха да увеличат усилията си и да предоставят допълнително оборудване и ресурси за украинската енергийна система“, написа той.

Украинският външен министър подчерта, че Украйна изпълнява задълженията си по пътя към членство в ЕС, включително историческата ратификация на Римския статут на Международния наказателен съд.

„Разчитаме на подкрепата на страните членки, за да придвижим преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС с добри темпове. През последните 2 години и половина ЕС показа решителност, като затвърди глобалната сила на Европа. Когато работим заедно, имаме силата да насочваме историята към мир, сигурност и справедливост. За тази цел се договорихме да работим за нови смели стъпки през предстоящия политически сезон“, отбеляза още Кулеба.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани