Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Тодор Тодоров: Планираме допълнително използване на многонационална логистика

[post-views]
Бригаден генерал Тодор Тодоров: Планираме допълнително използване на многонационална логистика

Чрез закупуване на специализирана техника, повишихме способностите на Командването, казва командирът на Командването за логистична поддръжка

–        Господин бригаден генерал, каква беше за военнослужещите от Командването изминалата година от предишния празник досега? Изпълнихте ли всички планирани задачи?

–        – Изминалата година беше изпълнена с множество предизвикателства и интензивна работа, както за личния състав от щаба, така и за военните формирования от състава на Командване за логистична поддръжка (КЛП).

Основните акценти през този период бяха насочени в участието и поддръжката на редица национални и международни учения на територията на страната, както и извън нея с демонстриране на висока степен на ефективност и прецизност при изпълнение на поставените задачи.

През текущата година бяха възложени ангажиментите по координацията и отговорностите по поддръжката на местно ниво на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU BGR) на територията на България, чрез който се установява взаимодействието между силите на страната домакин и многонационалните сили на Алианса.

Също така бяха реализирани редица проекти за ремонт на складови съоръжения за съхранение на боеприпаси, както и изграждане и ремонт на резервоари за съхранение на горива, с което постигаме изграждане и развиване на способностите на КЛП за осигуряването и поддръжката, както на въоръжените ни сили, така и на съюзнически сили на територията на страната.

Чрез закупуване на специализирана техника, повишихме способностите на Командването за превоз, доставка и разпределение на гориво-смазочни материали (ГСМ), също така придобихме нова лабораторна апаратура за проверка и контрол качеството на горивата, с която ще се извършва по-качествен контрол и мониторинг на ГСМ и специалните течности за нуждите на Министерството на отбраната.

Продължават дейностите по проектиране на Комуникационно-информационни възли (КИВ), както и изграждане на Сигнално-охранителни пожароизвестителни инсталации от взривоопасен тип за нуждите на военни формирования от състава на КЛП.

Бяха изпълнени всички задачи по съхраняването, обслужването и обновяването на запасите от бойни припаси на видовете въоръжени сили.

Мога да заявя, че формированията от КЛП поддържат и повишават способностите си, и са подготвени да постигнат набелязаните цели.

Фото архив на КЛП

–        Каква нова техника постъпва в КЛП? По какви модернизационни проекти работите в момента?

–        През последните години в процеса на модернизация на въоръжените сили все повече нараства значението на реализацията на проекти, които допринасят за повишаване на способностите. Такива проекти на командването са: „Способности за изпълнение на задачи по приемане, разполагане и последващо придвижване на собствени и съюзни сили при участие в съвместни операции” и „Развитие на способности за транспортно осигуряване на Българската армия”.

Командването успя да намери правилните подходи и механизми за справяне с едно от важните предизвикателствата, стоящи пред въоръжените сили, а именно развитието и поддържането на способностите на декларираните формирования за преодоляване на дефицита от логистични способности. Това се потвърждава и от проведени оценки на бойните способности на формирования. Те притежават способности и са в състояние да изпълняват пълния спектър от логистични задачи в многонационална и съюзна среда.

В този контекст мога да дам пример, че през настоящата година за постигане на необходимите способности за транспорт на горива придобихме „Полуремерке цистерна за гориво“. Независимо от постигнатите резултати в процеса по поддържане и развитие на способностите на декларираните формирования, все още съществува дефицит на логистични способности за преодоляването на които, ние планираме допълнително използване на многонационална логистика посредством, членството ни в различни инициативи на НАТО и ЕС.

–        Какви основни задачи изпълнява Командването по отношение на разположената у нас многонационална бойна група (и предвид планираното ѝ разрастване до ниво бригада)? (Имате ли отговорности към бъдещото изграждане на нова инфраструктура за бойната група?)

–        КЛП ежедневно изпълнява, задачи, свързани с поддръжката от страната домакин, в това число и за многонационалната бойна група у нас. Може да се каже, че това е непрекъснат процес по планиране, организиране и изпълнение на задачите за логистична поддръжка, касаещи мероприятията по мерките за усилена бдителност от многонационалната бойна група на територията на страната.

Една от основните задачи е извършване на гранични и митнически процедури на пристигащите/заминаващите с въздушен и автомобилен транспорт военнослужещи от състава на многонационалната бойна група.

Следваща задача е координиране на придвижването и транспортирането  на пристигналите военнослужещи и материални ресурси до полигон „Ново Село“ (NSTA).

Друга важна задача е създаване на условия за съхранение на числящите се материални ресурси на многонационалната бойна група.

По отношение нарастването на бойната група до ниво на бригада, отговорностите и дейностите на Командването по предоставяне на военна помощ ще се увеличат. Подготвяме свободни площи за съхранение на материални ресурси.

Командването с приоритет изпълнява поставени задачи за доставка на горива по сключени борсови договори за нуждите на Българската армия.

–        Кои са основните учения и други прояви в близките месеци, за които се подготвя Командването?

–        Още през септември предстои участие на военнослужещи от Командването за логистична поддръжка в учение „STEADFAST FOXTROT 2024“. То се провежда за втора поредна година в Съвместното командване за поддръжка и осигуряване (Joint Support and Enabling Command – JSEC), в Улм, Германия. Това е единственото логистично учение, чиято цел е да подготви участниците, които имат отговорности по всестранното осигуряване, за изпълнението на техните роли, правомощия и задължения, чрез реално проиграване във формат военна игра (Wargame).

През октомври ни предстои участие в Командно-щабното учение „ЩИТ 24“, свързано с ученията на НАТО „STEADFAST DETERENCE 2024“ и „STEADFAST DUEL 2024“.

Една от най-важните задачи пред Командването е участие в учение „ЩИТ 24“, където ще се тества и системата за командване и управление на логистичната поддръжка в национален и съюзен формат.

През септември предстои проверка и оценка на бойните способности на рота за железопътни превози/ (RSOM-ROU) (ВФ 54630-Бургас) –от състава на Транспортен батальон / военно формирование 48940-Бургас/ и рота за съхранение и подвоз на боеприпаси (SUP-A-COY) (ВФ 57260-Ловеч) –от състава на военно формирование 24480-Ловеч.

Същевременно продължава и изпълнението на задачи по логистична поддръжка на МВР при охрана на държавната граница до отпадане на необходимостта.

–        И накрая отново да поговорим за личния състав, за хората от КЛП. Каква е най-кратката характеристика на съвременния логистик в Българската армия, какви качества трябва да притежава той?

–        Военната професия всъщност е призвание, което всеки военнослужещ независимо от званието и длъжността трябва да приема като вътрешно убеждение, породено от идеали като патриотизъм и родолюбие.

Военната професия е за личности, които притежават чувството за отговорност, физическа и психическа издръжливост, които са упорити и целеустремени. Тези качества се отнасят в пълна сила и за военнослужещите работещи в сферата на логистиката.

Съвременният логистик има много отговорности, произтичащи от неговите специфични задължения, което в повечето случаи налага интензивно обучение, придобиване и владеене на специализирани знания и умения. Ето защо тези обучени специалисти са особено ценни за нас и усилията ни са насочени към тяхното задържане, развитие и мотивация.

Инициативност, организираност, точност, дисциплинираност и лидерство са други качества, които също високо се ценят и толерират в Командването. Притежавайки ги, служителите се справят успешно с предизвикателствата в динамичното и натоварено ежедневие.

Важно изискване е познаването на актуалната нормативната база, технически изисквания, стандартизационни и др. документи касаещи логистичната дейност, което от своя страна гарантира и допринася, както за по-доброто изпълнение на служебните задължения, така и за по-ефективното функциониране на Системата за логистично осигуряване на Българската армия.

За трета поредна година честваме празника на КЛП, в тази връзка, искам да изразя своята дълбока признателност към военнослужещите и цивилните служители от щаба на Командването и подчинените военни формирования за техния професионализъм, усърдие и отдаденост към служебния дълг. Всички те са не само гръбнакът на нашата структура, но и ключът към успеха на всяка мисия.

Пожелавам им крепко здраве, сила и непоколебим дух, за да продължат с достойнство да изпълняват своите задължения. Нека винаги да бъдат уверени, че техния труд е от съществено значение за осъществяване на отговорностите на КЛП по изпълнение на трите мисии на въоръжените сили!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани