Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Върховният съд на Бразилия блокира сметките на интернет компанията на Илон Мъск „Старлинк“; платформата „Екс“ е заплашена от спиране

[post-views]
Върховният съд на Бразилия блокира сметките на интернет компанията на Илон Мъск "Старлинк"; платформата "Екс" е заплашена от спиране

Върховният съд на Бразилия блокира банковите сметки на интернет компанията на милиардера Илон Мъск „Старлинк“, а социалната му мрежа „Екс“ е на ръба на затваряне в южноамериканската страна, предаде агенция Ройтерс.

„Старлинк“ е сателитната интернет услуга на технологичната компания „СпейсЕкс“ (SpaceX) –  част от разрастващата се бизнес империя на Мъск, която включва и гиганта в областта на електрическите автомобили „Тесла“. Мъск е и собственик на платформата „Екс“ и главен изпълнителен директор на „Тесла“, напомня Ройтерс.

Интернет компанията „Старлинк“ потвърди, че е получила заповед от съдия, която не й позволява да извършва финансови транзакции в Бразилия.

Съдебното решение е подписано от съдията от Върховния съд Алешандре де Мораеш и е в отговор на липсата на законни представители в Бразилия за платформата „Екс“, съобщи източник от Върховния съд пред Ройтерс.

Решението за блокиране на сметките на „Старлинк“ е свързано и с отделен спор за неплатени глоби от страна на „Екс“, заради отказ за предаване на някои документи. Местният вестник „Фолха“ съобщи, че глобите са в размер на най-малко 20 милиона реала (3,6 милиона долара), но Ройтерс не бе в състояние да потвърди тази сума.

Срокът, който Върховният съд на Бразилия даде на „Екс“ за назначаване на законен представител в страната, изтича.

Бразилският закон изисква всички интернет компании да имат законен представител в страната, който да може да получава съдебни заповеди и изобщо да отговаря пред закона за бизнеса, пояснява Ройтерс.

Съдия Де Мораеш подписа късно в сряда заповед за „Екс“ да назначи такъв представител или ще бъде блокирана в Бразилия.

В публикация в „Екс“ Илон Мъск се оплака, че съдия Де Мораеш е „явен престъпник от най-лошия вид, маскиран като съдия“.

В отделна публикация „Старлинк“ обвини съдията, че е издал тайно заповед без съответния процес.

По-рано този месец социалната мрежа „Екс“ заяви, че изцяло прекратява своята дейност в Бразилия заради „разпореждания за цензура“ на съдия Алешандре де Мораеш.

Социалната платформа се оплака, че съдия Де Мораеш е заплашил един от юридическите представители на компанията в Бразилия с арест, ако не изпълни съдебно разпореждане да свали определено съдържание от социалната мрежа.

Мораеш нареди на „Екс“ да блокира определени акаунти във връзка с разследване срещу т.нар. „цифрови милиции“, които бяха обвинени в разпространяване на фалшиви новини и послания на омразата по време на управлението на бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро.

Освен това Мораеш започна разследване срещу Илон Мъск, след като милиардерът заяви, че отново ще активира акаунти в „Екс“, които са били блокирани по нареждане на съда.

Мъск нарече Мораеш „пълен позор за правосъдието“ и подчерта, че компанията му не би могла да се съгласи с исканията на съдията за „тайна цензура и предаване на лична информация“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани