Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция опроверга съобщенията, че е готова да не активира руските ракети С-400 срещу американски изтребители F-35

[post-views]
Турция опроверга съобщенията, че е готова да не активира руските ракети С-400 срещу американски изтребители F-35

Турция опроверга спекулациите, че е готова да остави руските зенитно-ракетни комплекси С-400 на склад срещу отмяна на американската забрана за доставка на изтребители от пето поколение F-35, съобщи „Дейли сабах“.

Информации в този смисъл се появиха във вестник „Джумхуриет“. Според публикация там Турция е предложила на Вашингтон да остави руските системи „в сандъците“ и да приеме механизъм на инспекции.

Официални представители вчера са опровергали тези твърдения и са подчертали, че Турция има нужда от руските системи за противовъздушната си отбрана и че няма промяна в позицията на Анкара по въпроса.

„Нуждите на страната ни от противовъздушна отбрана остават. В този контекст противовъздушната система С-400 остава на въоръжение в турските въоръжени сили“, са казали източници от турското Министерство на отбраната пред Анадолската агенция вчера.

Турция беше санкционирана от САЩ и отстранена от програмата за производство на изтребителите през 2019 г. заради покупката на руските ракетни комплекси.

От тогава Турция се ориентира към закупуване на 40 изтребителя F-16 Block-70 и на 79 комплекта за модернизация. Тази сделка беше одобрена по-рано тази година, след като Турция даде зелена светлина за приемането на Швеция в НАТО.

На въпрос дали Турция иска да се върне в програмата за F-35, по-рано през този месец турският министър на отбраната Яшар Гюлер каза, че разговорите между Анкара и Вашингтон по темата продължават.

От своя страна зам. държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че Вашингтон е отворен да приеме отново Турция в програмата, ако проблемът с С-400 бъде разрешен.

Анкара искаше да закупи 100 изтребителя F-35, а турски компании произвеждаха около 900 елемента за изтребителите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани