Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учения, мисии зад граница, подпомагане на хората: 2-ра бригада става на 26

[post-views]
Учения, мисии зад граница, подпомагане на хората: 2-ра бригада става на 26

Днес в Стара Загора е официалното честване на празника на формированието

Учения, мисии зад граница, подпомагане на хората: 2-ра бригада става на 26
Учения, мисии зад граница, подпомагане на хората: 2-ра бригада става на 26

Втора лека пехотна бригада е създадена на 1 септември 1998 г. В нейния състав влизат редуцираните 1-ви и 2-ри механизиран батальон – Стара Загора, 3-ти механизиран батальон – Чирпан, 49-и мотострелкови полк – Симеоновград, 22-ри мотострелкови полк – Харманли, и 97-и зенитно-ракетен полк – Нова Загора. Всички те са от съществуващата дотогава 2-ра мотострелкова дивизия. Първи командир на бригадата е генерал-майор Димитър Димитров.

А със заповед на министъра на отбраната от 1 юли 2012 г. 2-ра лека пехотна бригада се трансформира във 2-ра Тунджанска механизирана бригада. В състава ѝ са включени формирования от гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен и Плевен. Увеличава се числеността на личния състав на механизираните батальони, а с това се

               повишават бойните способности

както и възможностите им като самостоятелни административни единици и в логистично отношение. 78-и пътно-мостови батальон е реорганизиран в батальон за защита на силите и също влиза в състава на бригадата. Всичко това става, когато командир на бригадата е бригаден генерал Петър Петров… 

Честването на празника е и повод да се спомене, че по време на 26-годишната история на 2-ра бригада се проведоха много учения. Военнослужещи и формирования участваха и продължават да участват в мисии зад граница и да подпомагат населението при бедствия и аварии.

Все пак да се върнем в днешно време. Какви бяха най-важните събития за бригадата през тази година? Може ли да се открои някое от тях? Но нека първо да отбележим настъпилите кадрови промени, защото те са съществени. От 15 май командир на 2-ра бригада стана бригаден генерал Мирослав Костадинов. Полковник Митко Балтов бе назначен на длъжността заместник-командир на бригадата на 7 февруари. А от 18 март полковник Георги Калчев зае длъжността началник на щаба на 2-ра бригада.

И скоро след тези назначения – от 27 май до 4 юни, на полигоните „Корен“ и „Ново село“ се състоя най-голямото учение на Сухопътните войски за тази година

Бригаден генерал Милослав Костадинов

                     „Тракийски воин-24“

Основният обучаем състав в него бе от 2-ра механизирана бригада – 31-ви механизиран батальон, 38-и механизиран батальон, 42-ри механизиран  батальон, 20-и самоходен дивизион, както и щабни, и логистични формирования. Целта на учението бе преди всичко да се усъвършенстват уменията на щаба на 2-ра бригада и командването на СВ като щаб на дивизия за планиране и провеждане на отбранителна операция, а също така – планиране и провеждане на учение с бойна стрелба с щатните и придадените формирования на бригадата. В рамките на „Тракийски воин-24“ бе проведено и тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар-24“ с два механизирани батальона от 2-ра бригада и поддържащи формирования.

След „Тракийски воин-24“ командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков отчете, че 2-ра бригада е излязла на полигоните с формированията си, около 2000 души. От нея има и личен състав, който участва в Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия. А единият от двата контингента, които са в Косово, е от 2-ра бригада. И подчерта, че е било постигнато едновременно изпълнение на реалните задачи. А за кадровите промени във 2-ра бригада преди „Тракийски воин-24“ генерал-майор Деян Дешков заяви, че това е било предизвикателство, но е нямало никакъв проблем нито в планирането, нито в командването и управлението. 

През годината ще се запомни и

                    впечатляващото честване

на 22-рата годишнина на командвания от подполковник Иван Бонев 31-ви механизиран батальон, създаден на 1 март 2002 г. Силно бе присъствието на официалните гости. Извършен бе ритуал по полагане на основния камък на параклис „Свети Архангел Михаил“ в района на формированието в Хасково. На учебен център „Добрич“ се проведоха стрелби с различни образци оръжие, военен многобой, демонстрации на тактики, техники и процедури, статичен показ на оръжия, техника и снаряжение…

Защо тези демонстрации бяха толкова важни? Защото те бяха наблюдавани от ученици от Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград, които се докоснаха до армейското всекидневие. Проявите продължиха с концерт на духовия оркестър на 2-ра бригада, а във Военния клуб бе изнесен голям концерт. Така че честването се превърна и в празник на Хасково и вероятно повиши интереса на много ученици към военната професия.

Започнала е контраатаката за унищожаване на противника и възстановяване на целостта на отбраната по време на „Тракийски воин-24“
Фото Красимир Тодоров и авторът

„През годината освен „Тракийски воин-24“ наши

                           важни събития

са още подготовката и изпращането на механизирана рота през март и взвод през май за участие в стабилизиращите сили на НАТО в Косово. От януари до юли дежурство носеше Бойната група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса. Оказвахме и помощ на населението при пожари в Стара Загора и с. Воден (най-големият досега), както и селата Малък и Голям Манастир. Продължаваме участието си в операцията на границата за противодействие на имигрантския натиск“, изброи накратко бригаден генерал Мирослав Костадинов. Сега предстоят полеви подготовки на формированията за ядрена, химическа и биологична защита и екология, на артилерийските и разузнавателните формирования и тези за ПВО.

Днес в Стара Загора е официалното честване на 26-годишнината на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Тържеството ще се проведе в района на нейния щаб.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани