Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гуакамоле и черен боб очакват италианците след първите „битки“ в Ново село

[post-views]
Гуакамоле и черен боб очакват италианците след първите „битки“ в Ново село

Започнахме 6-месечната мисия с дневна и нощна разузнавателна операция, разказва новобранецът редник I степен Филипо Дамиано Патти, който е с първа мисия зад граница

Бойците от новия италиански контингент излъчва сила и достолепие.
Фото 32-и танков полк  

„Новите“ италианци от поредната ротация на военния контингент в тренировъчния център Ново село вече успяха да направят първото си пълноценно учение – само 2 седмици след установяването си в България. Те са от 32-и танков батальон от Тауриано с командир полковник Федерико Маддалуно. Заедно с танкистите и останалите подразделения от италианската армия те формират контингент от над 750 души, които със сигурност ще дадат нов дух, вдъхновение и нови умения на Многонационалната бойна група.

Редник I степен Филипо Дамиано Патти

„Черешката на тортата“ по време на 6-месечната им мисия е овладяването и тренировките с новата разузнавателна машина на италианската армия Centauro 2. Тя е с напълно нови възможности независимо, че поддържа конфигурацията на предишната версия – водач, стрелец, товарач и въоръжен командир. Новият Centauro бележи еволюция като е най-новата тежка разузнавателна машина представя с повишена огнева мощ, подобрена защита и подобрена мобилност. Най-голямото предимство все пак дава значително усъвършенствана система за командване и контрол.

Досега Centauro 2 не е излизал на полигона в Ново село, но италианските сили вече са тренирали с машината. Дебютът му по време на тренировките в Ново село се очаква до месец, след като танковите екипажи започнат съвместното си обучение със съюзническите сили за подобряване на оперативната съвместимост и стандартизиране на процедурите.

Първите крачки винаги са трудни, а това важи особено за военнослужещите, които за първи път за на мисия в чужбина. Един от тези младоци в тази италианска ротация е редник I степен Филипо Дамиано Патти. За новобранец като него е важно да слуша по-опитните, които имат военен опит зад граница. „След пристигането ни се настанихме в приятна и удобна среда. Нямаше съществени изненади, просто установихме ежедневния си боен ритъм“, казва Патти.

Тренировките и усвояването на новата разузнавателна бронирана машина Centauro 2 започва след месец.

Военнослужещите свалили материалната част и започнали проверка на превозните средства и бойната техника. Тренировките започнали веднага след това – с обучение и опознаване и тренировъчната зона „Ново село“ и нейните специфични оперативни процедури.

Първата „бойна“ задача била изпълнението на цялостна разузнавателна операция, проведена както на дневна светлина, така и под прикритието на тъмнината със системи за нощно виждане. Следва пешеходно и мобилно патрулиране, както и базови тренировки на механизирани и бронирани подразделения.

„Всяка тренировка е предизвикателство за нас. Постепенно подобряваме уменията си, преминавайки от прости задачи към наистина предизвикателни. Ярък пример са нашите упражнения за патрулиране“, казва Патти. Първоначално започвали с няколко километра, като носели лека раница, но в рамките на седмици трябвало да достигнат ниво да изминат 20 километра с товар от 20 кг. „В полигона Ново село присъствието на различни специализирани войници гарантира, че обучението е разнообразно и всеобхватно. Всяко звено следва собствено специализирано обучение, съобразено с уникалните му оперативни нужди. Впоследствие частите се интегрират за провеждане на комбинирани оръжейни дейности, като смесват специализираното си обучение за постигане на пълна оперативна способност в рамките на бойната група“, разказва редник I степен Патти.

Гуакамоле и черен боб очакват италианците след първите „битки“ в Ново село
Танковете Ариете влизат в настъпление

По време на обучението е много важно да се опреш на опита на старите бойци, които вече имат какво да споделят от свои минали мисии в чужбина. „Опитните бойци служат като стимули за техните по-малко опитни колеги, като улесняват успеха на мисията и оптимизират ефективността чрез използване на обширните им познания“, обяснява войникът.

„Аз съм млад войник и това е първият ми военен опит в чужбина“, признава редник Филипо Патти. „Италианците често се възприемат като традиционалисти, когато става въпрос за храна. Но ми става ясно, че изследването на нови вкусове ме запозна с различни кулинарни традиции. Всяка страна има свои собствени обичаи и опитването на нови ястия задълбочи връзката ми с моите чуждестранни колеги“, смее се Патти. Той обича пикантна храна и очаквам с нетърпение да дойде вторник, когато в стола сервират любимите му гуакамоле, начос и черен боб. Всичко това той казва с едно условие – „Кухнята на майка ми е несравнима и много ми липсва“.

Останалото в базата на НАТО е обичайно – удобни стаи, привлекателни легла, а тоалетните са винаги чисти.

„Освен това има сграда с учебни стаи и телевизионни салони и развлекателни съоръжения. Що се отнася до чуждестранните колеги, те са много приятелски настроени и кооперативни. Прекарваме много време както в тренировки, така и в свободното си време и всеки път, когато е възможно, се възползваме от възможностите да се срещнем, да се забавляваме и да общуваме“, разказва първите си впечатления от тренировъчния център „Ново село“ редник I степен Филипо Патти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани