Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъства на тържествения ритуал за изпращане на български военен контингент за участие в операцията на НАТО в Косово

[post-views]
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъства на тържествения ритуал за изпращане на български военен контингент за участие в операцията на НАТО в Косово

Тържествен ритуал за изпращането на български военен контингент за участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състава на Регионално командване „Запад“ ще се проведе на 2 септември 2024 година от 11.00 ч. на площад „Академик Николай Хайтов“ в град Асеновград. В него ще участва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В контингента са включени военнослужещи от 4-и артилерийски полк, 101-ви алпийски полк и 110-и логистичен полк от състава на Сухопътните войски, както и от Мобилната комуникационна и информационна система на Съвместното командване на силите. Те ще изпълняват задачи, свързани с подпомагане на сигурността в района, патрулиране и наблюдение в зоната за отговорност и др.

Национален командир на контингента е подполковник Цветомир Деянов от Съвместното командване на силите. Командир на националния поддържащ елемент и помощник-национален командир на контингента е майор Милен Златев, а командир на маневрената рота е капитан Калоян Димитров. И двамата военнослужещи са от състава на 4-и артилерийски полк.

* * *

Участието на български военни контингенти в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово започва през февруари 2000 г. с инженерно-строителен взвод. През годините задачите и числеността на контингентите са променяни като досега в операцията на НАТО в Косово са участвали над 1800 военнослужещи.

Към настоящия момент в операцията участват над 200 военнослужещи – щабни офицери и национален поддържащ елемент в щаба на операцията в гр. Прищина, маневрена рота с национален поддържащ елемент и комуникационно-информационен възел в състава на Регионално командване „Запад“ в гр. Печ и механизирана рота, национален поддържащ елемент и щабни офицери в състава на 2-ри многонационален батальон към оперативния резерв на операцията в гр. Печ.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани