Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия ще организира първа по рода си среща на министрите на отбраната на Г-7

[post-views]
Guido Crosetto

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето обяви днес, че Рим ще организира за първи път заседание на министрите на отбраната на страните от Г-7, предаде Франс прес. Той не поясни на коя дата ще се проведе то.

„Никога не е имало среща на министрите на отбраната на страните от Г-7. Сега ще има такава среща за първи път в Италия, защото аз силно настоявах Г-7 да се занимава и с темата за отбраната“, каза Крозето в Прага по време на форума по сигурността „Глобсек“, на който се обсъждат въпроси, свързани с отбраната и с европейската външна политика.

„Намирам за абсурдно, че Г-7 се занимава с туризъм, но никога не се е занимавал с отбрана“,  казва той.

Италия е ротационен председател тази година на Г-7.

Крозето днес също така изрази подкрепа за решението на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да създаде пост на еврокомисар по въпросите на отбраната.

„Това е един много справедлив избор. Европа никога не се е занимавала с отбраната. Дори няма еврокомисар за отбраната на ЕС“,  припомни Крозето.

„Изборът на Фон дер  Лайен показва нов път за Европа, който започна още на следващия ден след руската инвазия в Украйна“, допълни той.

„Ние мислехме, че ни е достатъчно да бъдем приятели със САЩ и че това ще гарантира нашето бъдеще и че ние можем да сме спокойни и да живеем в сигурност на нулева цена“, добави министърът.

„Открихме, че това не е точно така, че ние трябва да инвестираме в сигурността, че нашите въоръжени сили, тези на всички европейски страни, не са подготвени да понесат удара на една война, защото те са били създадени, за да участват, максимално, в няколко международни мисии“, заяви Крозето.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани