Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Седем души загинаха и най-малко 77 бяха ранени при руски удар по Харков

[post-views]
Седем души загинаха и най-малко 77 бяха ранени при руски удар по Харков

Руска бомба порази жилищна сграда и игрална площадка в североизточния украински град Харков, при което бяха убити седем души и бяха ранени най-малко 77, заявиха украинските власти, цитирани от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че сред убитите е 14-годишно момиче. Кметът на Харков Игор Терехов каза по-рано в комуникационното приложение „Телеграм“, че на игралната площадка е убито едно дете.

Вследствие на удара 12-етажната жилищна сграда се възпламени, информира още кметът. Изпод развалините бе измъкнато тялото на убита жена и по този начин броят на жертвите нарасна на седем, каза Терехов по-късно.

Около 20 от ранените са в сериозно състояние, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

Горните етажи на сградата бяха обхванати от пламъци. Няколко автомобила, паркирани близо до сградата, също се възпламениха.

Спасителите предприеха бързи действия по измъкването на оцелелите от сградата.

Харков е една от основните мишени на руски обстрел в рамките на войната в Украйна, въпреки че през последните седмици интензитетът на обстрела е по-нисък, може би заради изненадващото навлизане на украинските сили в руската Курска област, отбелязва Ройтерс.

Русия отрича да атакува цивилни. Хиляди хора бяха убити или ранени, откакто руските сили нахлуха в Украйна през 2022 година.

След удара по Харков Володимир Зеленски отново призова западните съюзници на Украйна да позволят на Киев да поразява с предоставените от Запада оръжия с голям обсег военновъздушни бази на руска територия.

„Един удар . . ., който нямаше да се случи, ако нашите сили за отбрана имаха възможността да унищожават руските военни самолети там, където са разположени. Няма рационална причина, поради която да ограничаваме отбраната на Украйна“, заяви Зеленски в „Телеграм“.

Киев казва, че най-ефективният начин за предотвратяване на удари като този по Харков, е да бъдат поразявани руските самолети, от които се изстрелват снаряди срещу Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани