Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филипините и Китай си разменят обвинения след сблъсък на кораби в Южнокитайско море

[post-views]
Филипините и Китай си разменят обвинения след сблъсък на кораби в Южнокитайско море

Филипините и Китай днес си размениха обвинения, след като кораби на бреговата им охрана се сблъскаха в Южнокитайско море, като всяка една от страните заяви, че другата е извършила опасни маневри в спорния район, предаде ДПА.

Не се съобщава за пострадали при сблъсъка в района на плитчината Сабина, като това е петият инцидент между военноморските и въздушните сили на двете страни в Южнокитайско море този месец.

Филипинската брегова охрана съобщи, че нейният кораб „Тереза Магбануа“ е претърпял значителни щети, след като днес сутринта кораб на китайската брегова охрана се е врязъл три пъти в него.

„Китайската брегова охрана извърши опасни маневри, въпреки че не е била провокирана“, заяви Джей Тариела, говорител на бреговата охрана за Западното филипинско море.

„Има повреда около мостика, както и на надводния борд на „Тереза Магбануа“, добави той. „Има дупка, която също е резултат от директното врязване, извършено от китайската брегова охрана“, добави той.

Тариела заяви, че „Teреза Магбануа“ е бил обграден от китайски кораби, включително два кораба на китайската брегова охрана и два катера на китайските военноморски сили, около плитчината Сабина, разположена в изключителната икономическа зона на Филипините.

Китайската брегова охрана обвини Филипините за инцидента, като заяви: „Отговорността е изцяло на Филипините“.

„Филипинският кораб № 9701 умишлено се сблъска с китайския кораб № 5205, който нормално е осигурявал спазването на правата и прилагането на закона“, се казва в китайското изявление.

По-рано през месеца Филипините съобщиха за два отделни инцидента, при които китайски самолети изстреляха сигнални ракети по правителствени самолети, извършващи патрулиране над Южнокитайско море.

През август се случиха и два други инцидента на тормоз от страна на китайската брегова охрана, засягащи филипински кораби в спорните райони.

Китай, който претендира за почти цялото Южнокитайско море, предприема все по-агресивни действия в района през последните години, отбелязва ДПА. Пекин пренебрегва решение на международен арбитражен съд от 2016 г., според което няма правна или историческа основа за експанзивните си претенции.

Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван също имат претенции към района, за който се смята, че е богат на природни ресурси.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани