Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Студенти търсят „споделена идентичност“

[post-views]
Студенти търсят „споделена идентичност“

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ беше създаден Клуб по психология.

Военната академия „Г. С. Раковски“ е на второ място в рейтинга на висшите училища сред всичките 8 университета, в които се учи психология. Идеята за създаването на Клуба по психология възниква спонтанно в края на втория семестър, „но решението да се ангажирам активно и да поема лична отговорност за координирането на неговата дейност дойде спонтанно. По време на часовете в магистърската програма „Психология в сигурността и отбраната“ един от преподавателите спомена за концепцията „споделена идентичност“, включена  в предстоящото ново издание на книгата на Робърт Чалдини за влиянието. Това ме накара да направя паралел с атмосферата на взаимно уважение и подкрепа, която винаги съм усещала между преподавателите във Военна академия – както военнослужещи, така и цивилни“. Това споделя пред военния вестник Спаска Влахова – студент в магистърска програма „Психология в сигурността и отбраната“ и координатор на Клуба по психология.

„Особено ме впечатли как, дори в трудни моменти, опитните преподаватели винаги намираха начин да насърчават младите, показвайки единство и споделена отговорност. Именно тази атмосфера ме вдъхнови да участвам в създаването на клуб, който да обединява студентите по психология с подобна споделена цел и да насърчава тяхното развитие в контекста на общността на Академията.

Подготвихме устав на клуба с огромния принос на колегата Ясен Дженков, който има и юридеческо образование. Уставът на Клуба беше приет от академичната общност чрез решение на Академичния съвет на Военната академия в края на юли, което прави клуба легитимен и пълноправен участник в живота на ВА“, казва още координаторът.

Основната цел на клуба е да предостави платформа, където студентите и завършилите магистърската програма „Психология в сигурността и отбраната“ да задълбочат своите знания и умения в областта на психологията, да изградят контакти с колеги и преподаватели и да се почувстват част от една сплотена и подкрепяща общност, нещо като гилдия на психолози, свързани с Военна академия.

Структурата на клуба включва три вида членове –  редовни, почетни и асоциирани. Редовни членове са студенти от магистърска програма „Психология в сигурността и отбраната“. Почетни членове са завършилите вече магистърската програма, асоциирани членове са студенти, които имат интереси в областта на психологията.

Ментор на клуба е професор д-р Георги Карастоянов от катедра „Психология и лидерство“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“.

След създаване на клуба към него се присъединяват и студенти, завършили психология във Военна академия преди години, като Гергана Иванова, първенец на випуска.

Целта е клубът да се превърне в пространсто, което обединява хора по две направления – с образование или интереси в областта на психологията, както и по свързаност с Военната академия. Една от целите е членовете на клуба да си помагат, да се развиват и да издигат авторитета на ВА.

„За нас са особена гордост и признание, че клубът бе приет не само от академичната общност на Военната академия, но и от психологическата общност в България. Беше приет за асоцииран член на Дружеството на психолозите у нас (това е най-влиятелната психологическа общност, обединяваща над 800 психолози за 2024 г.)  и поздравен лично от председателя на Управителния съвет на Дружеството Стою Недин (чийто баща проф. Стоян Недин също е свързан с ВА като дългогодишен преподавател). Като подкрепа за Клуба проф. д-р Сава Джонев, доайен на българската психология и почетен председател на Дружеството на психолозите, връчи на клуба 22 броя от българското списание по психология от последните години.

Планираме широк спектър от активности, които да обогатят опита на нашите членове – от лекции и семинари по актуални теми в психологията до практически упражнения и работни групи“, казва още Спаска Влахова.

Социалните мрежи и дигиталните платформи играят изключително важна роля в тази професионална организация. Те позволяват да се поддържа постоянна връзка с членовете на клуба, да споделят информация за предстоящи събития или такива с образователна цел, както и да координират дейности в реално време. Освен това тези платформи дават възможност да взаимодействат активно и извън академичната среда, което е от съществено значение за изграждането на сплотена и ангажирана общност.

Първата стъпка е била създаването на група във Вайбър, която да е платформата за комуникация на членовете. Обменят се идеи, но практическата полза на този етап беше най-вече за експерти, които провеждат емпирични психологически изследвания  за дипломните си работи и получават реална подкрепа от членовете на дружеството при реализиране на изследването.

Втората стъпка е създаване на Фейсбук страница на клуба като пространство за споделяне на интересни психологически текстове с разрешение на авторите и полезни новини.

„Посгигнахме договореност за сътрудничество с издателство „Изток–Запад“, което ще ни предостави за публикуване по една глава от важни книги на психологическа тематика, издавани от тях, които биха представлявали интерес за членовете на клуба и биха били полезни при подготовката на студентите от магистърската специалност „Психология в сигурността и отбраната“.

Работим по възможността за официалното представяне на две книги в Академията съвместно с издателство „Изток–Запад“, споменатата на Робърт Чалдини, както и една изключителна книга, представяща модерна научна гледна точка за функционирането на човешката психика, а именно „Нашият поливагусен свят“  на проф. Стивън Порджъс.

В перспектива вече имаме предварителни договорки с представители на няколко различни психотерапевтични школи, които да ги представят пред членовете на клуба – Институтът по психология на групите, Институтът по психосоматика и интегративна психотерапия и др.“, споделя още координаторът на клуба във ВА.

Тези инициативи допълват академичната среда, но и подпомагат създаването на общност от професионалисти в областта на психологията, които споделят сходни интереси и цели. Целта е да се изгради платформа, където знанията и опитът се обединяват в служба на по-широката академична и професионална общност.

Студенти и преподаватели вече са изразили подкрепа и готовност да участват активно в някои инициативи.

Една от основните цели е клубът да се утвърди като елемент от академичния живот на ВА, който и да играе важна роля в развитието на студентите по психология. Планира се разширяване на активностите и установяване на партньорства с други институции и подобни студентски клубове. В по-далечна перспектива Клубът по психология ще кандидатства, за да получи финансиране по национални и международни програми за разширяване на дейността си.

„Мисля, че получаваме отлична подготовка в магистърска програма „Психология в сигурността и отбраната“. Тя е добра основа през следващата година да организираме студентска сесия по психология, на която да поканим и студенти от други университети. Клубът по психология е уникална възможност да се разширят знанията, да се развият нови умения и да се изградят връзки с колеги и преподаватели, които споделят тези интереси. Важното е да има любознателност, ангажираност и желание да бъдем част от една сплотена и подкрепяща общност“, отбелязва в заключение Спаска Влахова – координатгор на Клуба по психология във ВА.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани