Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция ще осъществи проект за противовъздушна отбрана „Стоманен купол“

[post-views]
Турция ще осъществи проект за противовъздушна отбрана „Стоманен купол“

Турция ще разработи своята система за противовъздушна отбрана „Стоманен купол“, обяви президентът Реджеп Таийп Ердоган.

Целта на проекта е интегриране на многослойни отбранителни системи, сензори и оръжия, като същевременно ще продължи да развива своите възможности за безпилотни летателни апарати.

„Надявам се, че ще осъществим проекта си „Стоманен купол“ с всичките му компоненти. Ако те (Израел) имат „Железен купол“, ние също ще имаме „Стоманен купол“, заяви Реджеп Тайип Ердоган на церемонията по откриването на Военновъздушния колеж и предаването на знамето.

„Стоманеният купол ще гарантира, че нашите многослойни системи за противовъздушна отбрана и всички наши сензори и оръжия работят в интеграция помежду си“, каза Ердоган.

Президентът подчерта нарастващата роля на Турция в областта на технологиите за безпилотни летателни апарати.

„Инерцията, която набрахме в областта на безпилотните летателни апарати, се наблюдава със завист не само от нашите приятелски и братски държави, но и от целия свят“, каза той.

С пускането в експлоатация на дроновете Kizilelma и ANKA-3, чиито тестове продължават, Турция ще бъде играч в „нова лига“ в тази област, добави Ердоган.

Турският президент също така потвърди ангажимента на Турция да укрепва военния си капацитет, като заяви: „Работим за производството, разработването или закупуването на всичко, от което се нуждаят нашите военновъздушни сили – от ракети до системи за противовъздушна отбрана.“

„Нашите военновъздушни сили поемат големи отговорности за елиминирането на заплахите за сигурността на страната ни, особено в борбата срещу тероризма“, каза той.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани