Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва новата сесия на 50-ото Народно събрание

[post-views]
Започва новата сесия на 50-ото Народно събрание

Депутатите се събират днес на първо заседание от новата сесия на 50-ото Народно събрание (НС). Началото е в 9:00 часа, съобщават на сайта на парламента.

Народните представители бяха в лятна ваканция от 17 август до 31 август т.г., която прекъснаха за извънредно заседание на 27 август за клетвата на втория служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.

Очаква се настоящото Народно събрание да има още няколко седмици работа преди началото на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври т.г. Според парламентарния правилник не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисии за времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители до свикване на новоизбраното Народно събрание.

След откриването на новата сесия, парламентът ще обсъди предложение от народни представители от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“. Проекторешението е включено в програмата по предложение на парламентарната група (ПГ) на „Възраждане“. Днес е първата сряда от месеца и съгласно правилника на НС парламентарните групи могат да предлагат точки, които задължително се включват в дневния ред.

По искане на ПГ на „БСП За България“ парламентът ще изслуша днес служебните министри на околната среда и водите Петър Димитров, на земеделието и храните Георги Тахов, на енергетиката Владимир Малинов и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова за задълбочаването на водната криза в страната.

От „Има такъв народ“ са предложили депутатите да разгледат проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението на тези парогенератори за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“.

Предложението на ПГ на ГЕРБ-СДС за първата сряда от месеца е парламентът да разгледа на второ четене промени в Закона за независимия финансов одит.  

Проектопрограмата, публикувана на сайта на парламента, е за 4 и 5 септември. Сред включените в нея точки са проекторешение за избиране на Бойко Рашков за председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, както и обсъждане на второ четене на промени в Закона за закрила на детето.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани