Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въвеждат се по-ефективни мерки за противодействие на кибератаките

[post-views]
Въвеждат се по-ефективни мерки за противодействие на кибератаките

Кабинетът ще предложи на Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за киберсигурност (ЗКС). С промените се осигуряват високи гаранции и възможности за по-добра устойчивост на киберпространството и по-ефективни мерки за противодействие на кибератаките. Новите регулации целят гарантиране на справедливо третиране на субектите, повишаване на тяхната информираност и осигуряване на надежден и ефективен надзор за спазване на правата и законните им интереси.

Законопроектът е в изпълнение на ангажиментите на България да въведе в националното си законодателство разпоредби и да създаде организация за изпълнението на Директива (ЕС) 2023/2555 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2022 година, относно мерки за високо общо ниво на киберсигурност в Съюза (МИС 2). С транспонирането на Директивата и реализиране на поставените цели ще бъде опростен и ускорен процесът по взаимодействие и разрешаване на трансгранични и национални инциденти в Европейския съюз, което ще допринесе за своевременното преодоляване на атаките и намаляване на негативните последици от тях.

Също така се уеднаквяват процедурата и процесите по взаимодействие на местно и европейско ниво като се въвежда единен стандартен формуляр за докладване на инциденти, с който органите да изискват помощ при нужда, което ще доведе и до намаляване на административната тежест.

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани