Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите

[post-views]
Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите. Законопроектът създава условия за прилагане на Регламент (ЕС) 2023/988 на Европейския парламент и на Съвета от 10 май относно общата безопасност на продуктите за изменение на Регламент (ЕС) 1025/2012 на Европейския парламент и на Съвета и на Директива (ЕС) 2020/1828 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 2001/95/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и на Директива 87/357/ЕИО (OB, L 135/1 от 23 май 2023 г.).

С проекта на закон се осигуряват мерките за прилагане на Регламент (ЕС) 2023/988, с което се постига съответствие с новите европейски изисквания за обща безопасност на продуктите. Определят се задълженията на икономическите оператори, по отношение безопасността на продуктите, които пускат или предлагат на пазара, както и изземването на опасни продукти от потребителите. Определят се специфични изисквания към доставчиците на онлайн местата за търговия за безопасност на продуктите. Законопроектът определя Комисията за защита на потребителите като единно национално звено за контакт на Република България в системата за бързо предупреждение за обмен на информация за коригиращите мерки за опасни продукти „Safety Gate“, съгласно Регламент (ЕС) 2023/988.

Законопроектът въвежда в националното законодателство и изискванията на Директива (ЕС) 2020/1828 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2020 година относно представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите и създава специална уредба относно представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Уреждат се следните основни въпроси: производства по национални и трансгранични представителни искове за установяване, преустановяване или забрана на действия или търговски практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите; производства по национални и трансгранични представителни искове за средства за правна защита при неизпълнение на законово или договорно задължение; признаване на квалифицираните организации, които имат право да предявяват представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите.

Законопроектът съдържа критерии за признаване на квалифицираните организации от министъра на икономиката и индустрията. Комисията за защита на потребителите ще има право да предявява искове за установяване, преустановяване или забрана на практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите, и на искове за средства за правна защита при неизпълнение на законово или договорно задължение.

Предложените промени в Закона целят повишаване нивото на защита на потребителите, подобряване прилагането на законодателството и пълното му съответствие с правото на Европейския съюз.

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани