Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Смъртоносни руски удари в Лвов и в Полтава отнеха живота на 60 души за два дни

[post-views]
Смъртоносни руски удари в Лвов и в Полтава отнеха живота на 60 души за два дни

Руски ракетен обстрел по западния град Лвов отне живота днес на 7 души, сред които и 3 деца. Ранените са 53 души, според регионалната военна администрация, обобщава Франс прес.

Над 50 сгради в центъра на Лвов са повредени при удара, като сред тях има и две училища и две болнични заведения, според украинското министерство на културата.

Сградите в центъра на Лвов са покрити със сажди, виждат се  овъглени коли, отломки са осеяли улиците, разказва журналист на Франс прес.

Белязан от полското и от австро-унгарското си наследство, Лвов има исторически център, който попада в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Най-малко седем ценни откъм архитектурен план сгради са пострадали при днешния руски удар, според ръководителя на военната администрация на Лвов Максим Козитски.

Лвов е на близо 1000 километра от фронта и беше относително пощаден от руските ракети в сравнение с градовете в Източна, Южна и Централна Украйна, но си остава периодично мишена на атаки.

Нападението в Лвов последва удар нанесен тази нощ по родния град на украинския президент Володимир Зеленски – Кривой Рог. В него бяха ранени 5 души.

Най-малко 53 души бяха убити и близо 300 души бяха ранени в удар с две руски балистични ракети по военен институт в централния украински град Полтава вчера.

Според украинския президент Володимир Зеленски този удар е засегнал Института за комуникации, който от 60-те години подготвя военни телекомуникационни специалисти.

Руската армия заяви, че е поразила тренировъчен военен център, в който под чужди инструктори били обучавани военни комуникационни специалисти и специалисти по водене на електронна война.

Украински блогъри и ръководни кадри реагираха гневно на това нападение и обвиниха военното командване, че е допуснало толкова много военни да се струпат на едно място, превръщайки ги в лесна мишена за Москва. Зеленски нареди пълно и бързо разследване на обстоятелствата, позволили този удар да се осъществи.

Украинският президент също така разкритикува терористичните руски атаки и призова още веднъж западните страни да доставят на неговата страна повече военни средства, за да се сложи край на този терор.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани