Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

139-ата годишнина от Съединението ще бъде отбелязана с участието на представителни военни подразделения

[post-views]
139-ата годишнина от Съединението ще бъде отбелязана с участието на представителни военни подразделения

139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде отбелязана тържествено на 5 и 6 септември с участието на представителни военни подразделения.

Кулминацията на проявите е тържествената проверка (заря) на 6 септември на площад „Съединение“ в Пловдив. На нея ще присъства заместник-министърът на отбраната Аделина Николова. В тържествената проверка (заря) ще участват представителни формирования от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), 110-ти логистичен полк и 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на Сухопътните войски, Трета авиационна база и 24-та авиационна база от състава на Военновъздушните сили. През деня почетни караули от СКСО и военни ритуали по поднасяне на венци и цветя ще се проведат на паметника на Гаврил Кръстевич (10.30 ч.), на паметника на майор Райчо Николов (11.30 ч.), на паметника на Захари Стоянов (12.00 ч.).

В Стара Загора с тържествен военен ритуал военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“ (10.30 ч.).

В Благоевград представителни формирования от 3-то бригадно командване ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметната плоча на загиналите във войните за национално обединение (09.30 ч). Ритуалите във Враца и Сандански са от 10.00 ч и 11.30 ч.

Денят на Съединението ще бъде тържествено отбелязан и в градовете Хасково на площад „Свобода” пред паметника на Незнайния воин (10.30 ч.) и в Ямбол на централния площад (10.30 ч.). В ритуалите ще участват военнослужещи от 31-ви и 42-ри механизирани батальони, и самоходния артилерийски дивизион от състава на 2-ра механизирана бригада.

В Свищов с участието на военнослужещи от 55-ти инженерен полк годишнината ще бъде отбелязана пред паметника на Свободата (11.00 ч.).

Военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти и от Центъра за подготовка на водачи и логистични специалисти ще проведат ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци в Сливен и пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война в Русе (11.00 ч.).

В Горна Оряховица военнослужещи от 59 батальон за ЯХБЗ ще отбележат празника пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани (10.00 ч.).

В Асеновград военнослужещи от 4-ти артилерийски полк ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев (10.00 ч).

Община Варна, съвместно с Военноморските сили и Варненската и Великопреславска света митрополия организира празничната програма за 6 септември. В 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ започва възпоменанието за 6 септември 1885 с полагане на венци и цветя с военен ритуал. Следва шествие от паметната плоча, което ще се движи по бул. „Мария Луиза“, до паметника на загиналите в Сръбско-българската война в градинката до Археологическия музей. Там ще бъде отслужена заупокойна молитва и церемония по полагане на венци и цветя с военен ритуал.

В София Денят на Съединението ще бъде отбелязан пред мавзолея – костница на княз Александър Батенберг с участието на представително военно подразделение от Националната гвардейска част. Ще бъдат поднесени венци от името на министъра на отбраната и началника на отбраната.

Националният исторически музей ще работи с обичайното си работно време и входни такси. Музеят ще покаже знамето, под което на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. То е трибагреник с лъв, приготвено е за Източнорумелийската милиция, но не е използвано заради статута на Областта. Посетителите ще имат възможност да разгледат униформи и снаряжение на войници от Българската войска и Източнорумелийската милиция, както и вещи на участници в Съединението.

Утре, 5 септември, военнослужещи от състава на 4-ти артилерийски полк ще поднесат венци пред паметната плоча на Конушенската чета в село Конуш и пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково, община Асеновград. От 20.30 ч. в Съединение е тържествената проверка (заря), в която ще участват представителни формирования от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани