Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република България  ще се придвижва по републиканската пътна мрежа през месец септември

[post-views]
Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република България  ще се придвижва по републиканската пътна мрежа през месец септември

Във връзка с ротацията на сили и средства от въоръжените сили на Република България, участващи в състава на Регионално командване „Запад“ и изтегляне на военното формирование от въоръжените сили на Република България от състава на Оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КФОР) през месец септември предстои придвижване на личен състав и военната техника по републиканската пътна инфраструктура от ГКПП „Гюешево” към гр. София и ГКПП „Гюешево” към Благоевград.

Колоните ще бъдат ескортирани от екипи на Служба „Военна полиция“.

––

В изпълнение на Решение на Министерския съвет на Република България  №75/01.02.2024 г., в началото на април 2024 г. беше развърнато военно формирование от въоръжените сили на Република България за участие в състава на Регионално командване „Запад“ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Формированието, в състав от над 90 военнослужещи, комплектувани с оръжие, техника и материални ресурси от военни формирования на Съвместното командване на силите и Сухопътните войски  бяха развърнати в района на база „Виладжио Италия”, гр. Печ, Косово за изпълнение на задачи по патрулиране, устройване на временни и постоянни контролни постове, охрана на обекти (база „Виладжио“ и манастир „Дечани“), противодействие и контрол на масови безредици и поддържане на сили за бързо реагиране при възникнали заплахи (QRF) в зоната за отговорност на RC-W.

Оперативният резерв, в състав над 100 военнослужещи беше развърнат през месец май 2024 г., в изпълнение на Решение на Министерския съвет на Република България № 889/04.12.2020 г., изменено и допълнено с Решение № 196/17.03.2023 г., и на основание заповед на началника на отбраната, за срок до 4 (четири) месеца, като изпълняваше задачи по патрулиране (пеши и механизирани патрули), поддържане на сили за бързо реагиране при възникнали заплахи (QRF) и осигуряване пропускателния режим).

Източник: jfc.armf.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани