Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинският външен министър Кулеба подаде оставка на фона на най-мащабните правителствени промени от началото на войната в Украйна

[post-views]
Украинският външен министър Кулеба подаде оставка на фона на най-мащабните правителствени промени от началото на войната в Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба подаде днес оставка на фона на най-мащабните промени в украинското правителство от началото на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Очакват се още оставки и назначения през следващите няколко дни, след като вчера петима министри се оттеглиха от кабинета. Председателят на украинската Върховна рада и близък съюзник на президента Володимир Зеленски, Руслан Стефанчук, определи тези събития като най-големия „рестарт“ в правителството преди настъпването на зимата.

Стефанчук публикува писмото с оставката на Кулеба във „Фейсбук“ и съобщи, че депутатите скоро ще я разгледат. Очаква се парламентът да гласува оставките по-късно днес, което ще бъде чиста формалност.

Зеленски заяви, че промените в правителството, които идват в решаващ момент от продължаващата 30 месеца война, са необходими, за да се укрепят и постигнат резултатите, преследвани от Украйна.

„Есента ще бъде изключително важна. Нашите държавни институции трябва да бъдат структурирани по такъв начин, че Украйна да може да постигне всички необходими резултати“, каза вчера украинският президент.

Руските сили напредват в Източна Украйна, а украинските войски предприеха изненадваща офанзива в руската Курска област, в резултат на което Москва засили атаките с дронове и ракети през последните седмици.

Давид Арахамия, влиятелен депутат от партията на Зеленски „Слуга на народа“, каза, че ще има големи промени в правителството, в резултат на които ще бъдат сменени повече от половината министри.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани