Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Охрид бе отбелязана 15-ата годишнина от трагедията в Охридското езеро, при която загинаха 15 български туристи

[post-views]
В Охрид бе отбелязана 15-ата годишнина от трагедията в Охридското езеро, при която загинаха 15 български туристи

Представители на българските дипломатически мисии в Скопие и Битоля в Северна Македония, на капитанството в Охрид,  на общинския съвет в града и на сдруженията на българската общност в Република Северна Македония отбелязаха 15-ата годишнина от трагедията в Охридското езеро, в която загинаха 15 български туристи, след като корабът „Илинден“ потъна в езерото.

Генералният консул на България в Битоля Николай Димитров припомни трагедията, която стана на 5 септември 2009 г. в 10:30 часа. Група български туристи се качват на атракционния кораб „Илинден“, който превозва 57 пътници от Охрид до манастира „Св. Наум“. Корабът се преобръща и потъва на около 250 метра от брега на езерото.

„Петнадесет наши сънародници от Пирдоп, селата Антон, Рибарица, Мирково и Златица, пристигнали да разгледат обичания в нашата страна Охрид, никога повече не се завръщат у дома. Именно за тяхната памет, със съдействието на община Охрид, ежегодно се събираме на това място. Длъжни сме да отбележим, че трагедията би била още по-голяма, ако не са били местните хора, които незабавно оказват помощ и 35 българи са спасени благодарение на бързите реакции на всички отзовали се. Това ни задължава да се поклоним и да благодарим на моряците Васко Маркоски и Драган Наумовски от екипажа на кораба „Александрия“ на Зоран Гилевски, на капитана Петър Василев, на капитана на кораба „Кристина“ Васко Янев, благодарност към командира от близкото армейско поделение Раде Буджаковски, дежурния офицер Влатко Димановски и подчинените му войници, включили се в спасяването на българите от потъващия кораб „Илинден“. Това паметно място е и в тяхна чест. То следва да напомня за тяхното човеколюбие, смелост, готовност за помощ към изпадналите в беда. Проявената съпричастност на тези граждани на Охрид ни задължава да идваме на това поклонение всяка години и да засвидетелстваме, че България помни“, посочи генералният консул на България в Битоля Николай Димитров.

Отбелязвайки, че сънародниците ни, загубили живота си при инцидента, не са забравени, благодарност към включилите се в спасяването на туристите от потъналия кораб изрази и зам.-посланикът на България в Скопие Петър Петров, а присъстващите поставиха свежи цветя пред паметника на загиналите, изграден на брега на Охридското езеро със средства на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, който бе открит на 5 септември 2020 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани