Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Псевдомъченичество за удобно отвличане на вниманието

[post-views]
Псевдомъченичество за удобно отвличане на вниманието

Кремъл замита под килима неудобните новини от Курска област

Псевдомъченичество за удобно отвличане на вниманието
Арестът на Павел Дуров активизира кремълските пропагандисти

Докато повечето хора прекарват спокойно слънчевите следобеди в края на август, възползвайки се максимално от оставащите им отпускарски дни, агентите на кремълската дезинформация се трудят усилено и създават наративи, които отразяват изкривения им мироглед. Да се лъже с такава дързост и толкова последователно е трудна работа. Кремъл се възползва от всяка възможност да отвлече общественото внимание с все по-объркващи послания, за да не може аудиторията да се замисля прекалено дълго върху някоя тема и да не види, че царят всъщност е гол. Това четем във въведението на редовния седмичен доклад за руската дезинформация на експертната група към Европейската служба за външно действие.

Разпространителите на кремълска дезинформация се съсредоточиха върху изненадващия арест на основателя на „Телеграм“ Павел Дуров във Франция, продължиха да замитат под килима всякакви неудобни новини за Курск и, за още по-добър ефект, добавиха обилно количество паника, свързана с ядрена заплаха.

„Западен заговор“ – чудесен повод за отвличане на вниманието

На 24 август основателят на „Телеграм“ Павел Дуров бе задържан от френските власти по обвинения, че платформата се използва за незаконни дейности, включително трафик на наркотици и разпространение на детска порнография. Новината попадна във водещите заглавия в редица страни. За пропагандистите на Кремъл това беше добре дошло като начин за отвличане на вниманието от „трудната ситуация“ – така Москва предпочита да нарича украинското настъпление в Курск. Така че пропагандистите, съвсем естествено, сграбчиха възможността и използваха повишената международна видимост на новината, за да разпространят конспиративни теории и изтъркани обвинения срещу „Запада“.

Ето един кратък пример, който вече сме включили в нашата база данни. Арестът на Дуров е прикритие за събитията в Палестина. Западните страни извършиха ареста, защото се провалиха в борбата си срещу Русия. Зад действията на френските власти прозира дългата, алчна ръка на Америка. Западът арестува Дуров, за да ограничи свободата на словото. Да не пропуснем и това – Западът арестува Дуров, защото Европа е тоталитарна нацистка адска дупка.

Огледалце, огледалце

Можем да продължим, но вероятно вече разбирате идеята. Основният наратив е пределно ясен. Животът в Русия е много по-добър от този в Европа, защото там има повече свобода и уважение към човешките права. А сега злият Запад иска да унищожи тази утопия на хуманизма и саморазправата с „Телеграм“ е именно средство за това. За Кремъл платформата на Дуров не е просто поредното средство за неограничена комуникация. Макар „Телеграм“ действително да предоставя трибуна за блогъри и дори някои критични към Кремъл диалози, това приложение всъщност е важен „дигитален фронт“ във войната на Русия срещу Украйна. В този смисъл трябва да приемаме с много голяма доза скептицизъм симулираната от Кремъл защита на свободата на словото.

Всъщност ние отдавна следим как Кремъл все повече ограничава и отслабва свободата на словото и медийния плурализъм в Русия. Действията на Москва варират от блокиране на достъпа до легитимни новинарски източници и приемане на непропорционално рестриктивни, ако не и тоталитарни закони до вкарване в затвора на журналисти и на всеки, който се осмели да каже истината за руската война срещу Украйна, като същевременно се запушва устата на НПО чрез етикетирането им като „нежелани“. Сега Кремъл използва ареста на Дуров, за да си изгради образ на рицар на бял кон и защитник на свободното слово.

Труден баланс

Трябва да се признае, че тази ситуация постави разпространителите на кремълска дезинформация в ролята на въжеиграчи във ветровит ден. От една страна, те трябва да подкрепят от Кремъл принцип „своих не бросаем“ (не изоставяме нашите хора). Наскоро този принцип беше нагледно демонстриран, когато Русия осъществи размяна на произволно задържани западни журналисти и руски опозиционери срещу реални шпиони и убийци от ФСБ. От друга страна, на пропагандистите им се налага да разсейват всяко впечатление за твърде близките отношения на Дуров с Кремъл – целта е да не осуетят изблиците на подкрепа за Дуров като мъченик на свободата на словото – изблици, които принципно са с добри намерения, макар и невинаги да са базирани на добра информираност.

Държим Курск под килима

Сега да се прехвърлим от дигиталния фронт на реалното бойно поле: там далеч по-щекотливият въпрос за украинското настъпление във вътрешността на Русия продължава удобно да се замита под килима. На основните държавни и прокремълски медии е наложено да поддържат тон в стил „бъдете спокойни“, което онагледява как червените линии, които разпространителите на кремълска дезинформация чертаят, не са нищо повече от заплаха без покритие. Така че за пропагандистите е по-добре да избягват разговора за „проблема с Курск“. Или, при нужда, стилът да се придържа към сухо и фактическо отразяване. Още по-добре е да се съсредоточат върху „смелостта“ и „солидарността“ на руския народ.

Накрая – „мръсен“ ядрен взрив

Плашенето с ядрено оръжие се завърна в дезинформационния арсенал на Кремъл и този обрат не е изненадващ. Всъщност играта с картата „загриженост за ядрената безопасност“ беше една от първите реакции на Кремъл след украинското настъпление в Курск. Пропагандистките издания неоснователно обвиниха Украйна, че е атакувала ядрената електроцентрала в Курск с дрон или че подготвя подобни атаки срещу АЕЦ „Запорожие“ с цел да обвини Русия за последващата ядрена катастрофа. Когато престорената загриженост не е достатъчна, Кремъл разиграва картата „мръсна бомба“ и обвинява Украйна, че планира разпространение на радиоактивни материали.

По правило каналите за дезинформация на Кремъл използват тънко завоалирана ядрена паника сякаш е излязъл наяве нов, неоспорим доказателствен материал, който хвърля вината върху Украйна за организиране на предполагаеми ядрени атаки. Всъщност наративът за „мръсна бомба“ редовно се появява в дезинформационния речник на Кремъл, откакто стана ясно, че „специалната военна операция“ няма „да превземе Киев“ за три дни. Не се заблуждавайте!

Други теми в седмичния преглед от EUvsDisinfo

•        През последния месец Олимпийските игри в Париж бяха в центъра на вниманието на кремълската дезинформация. Обсъдихме техните нелепи и изпълнени с омраза интерпретации на Олимпиадата. Кремъл настоява, че тези Олимпийски игри са доказали, че спортът е мъртъв и се е превърнал в Пиар упражнение за сатанисти и дегенерати. Може би Кремъл все още е огорчен, че Русия бе изключена от Олимпийските игри заради мащабната си война срещу Украйна, и продължава неуморно да твърди, че либерализмът и западните ценности унищожават традиционните социални и духовни ценности, както и националните, културни и полови идентичности. Не се заблуждавайте от тази престорена моралност. От години изданията използват наратива за „застрашените ценности“ и дискредитират либералните западни възгледи относно правата на жените, етническите и религиозни малцинства, ЛГБТИК групите и другите общности.

•        За Кремъл всеки ден, в който не обвинява Украйна в нацизъм, е пропилян. Очевидно пропагандистите не пилеят време – необоснованото обвинение в нацизъм бързо намери път и в дезинформационните наративи по адрес на украинското настъпление в Курска област. Голямата руска държавна новинарска агенция ТАСС лъжливо твърди, че „украински фашисти“ убиват цивилни от упор и дори използват сираци като човешки щитове. В действителност украинските войски разпределят хуманитарна помощ сред местните жители, а украинските власти предлагат да евакуират руските граждани от региона на Курск. Много независими журналисти, които вече отразяват от мястото на събитието, не намират доказателства за такива обвинения. Този наратив ни припомня посланията на Кремъл от началото на 2014 г., че етническите руснаци на украинския полуостров Крим били малтретирани. Оказа се, че тези твърдения са неверни и дори руските НПО, изпратени в Крим от руските държавни институции да ги разследват, не можаха да намерят доказателства.

•        Кремъл упорито показва и своето вродено неразбиране на демокрацията. Всеки път, когато някъде хората отиват до урните и резултатът може да бъде неблагоприятен за руските имперски интереси, Москва започва да крещи за инсценирани от Запада „цветни революции“. С наближаването на решаващите избори в Грузия през октомври, Кремъл внушава, че САЩ планират цветна революция след изборите. Впрочем ние от „EUvsDisinfo“ разкрихме дезинформационните действия на Кремъл в Грузия в значителни подробности. Подобни наративи се прилагат и в отразяването на протестите в Армения, Украйна, Чехия, България, Беларус, Венецуела, Словакия и Хонг Конг. Целта е протестните движения да бъдат представени като агресивни и винаги готови да подготвят нови преврати.

Най-ново

Единична публикация

Избрани