Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контингент тръгва за Косово

[post-views]
Контингент тръгва за Косово

Воините ще изпълняват задачи, свързани със сигурността в района

Вие сте вторият български контингент, който ще изпълнява задачи в състава на Регионално командване „Запад“. Предстои ви отговорна мисия, в която трябва да утвърдите авторитета и професионализма на българските воини. Аз съм убеден, че ще се справите. Убеден съм, защото знам, че българските военнослужещи проявяват своя характер и добродетели при изпълнението на задачите на всяка една от мисиите на Въоръжените сили.

Контингент тръгва за Косово
Тържествен марш на контингента

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на официалното изпращане на български военен контингент от около 100 военнослужещи за участие в състава на Регионално командване „Запад“ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово. Тържественият ритуал се състоя на площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград. В контингента са включени воини от 4-ти артилерийски полк, 101-ви алпийски полк, 110-и логистичен полк и Мобилната КИС на СКС. Те ще изпълняват задачи, свързани с подпомагане на сигурността в района, охрана на обекти и самостоятелни и съвместни патрули.

Адмирал Емил Ефтимов подари икона на Свети Георги Победоносец на подполковник Димитър Колев. Фото авторът

Национален командир на контингента е подполковник Цветомир Деянов от СКС. От 4-ти полк са подполковник Димитър Колев – началник на щаба на Регионално командване „Запад“ в Косово, командирът на националния поддържащ елемент и помощник-национален командир на контингента майор Милен Златев и командирът на маневрената рота капитан Калоян Димитров.

В словото си адмирал Ефтимов подчерта, че заминаващите на мисия воини са от различни формирования, но при подготовката и сертификацията са показали добър синхрон. Заръча им да спазват строга дисциплина и принципа на единоначалие, да демонстрират своите качества, да се подкрепят един друг и да поддържат отлични взаимоотношения със съюзниците, партньорите и жителите на Косово. От името на министъра на отбраната Атанас Запрянов той подари икона на Свети Георги Победоносец на подполковник Димитър Колев.

Преди тържеството командирът на дивизион от 4-ти полк подполковник Димитър Колев сподели, че подготовката на контингента е започнала в началото на юни, преминати са различни видове подготовки, като финалната част е била на учебен полигон „Корен“, където се е извършила сертификацията на контингента. Воините от ротата са положили доста усилия и са постигнали специфичните умения, които сега имат. Той смята, че целият личен състав е високо мотивиран и ще се справи с поставените задачи.

Капитан Калоян Димитров

Командирът на маневрената рота капитан Калоян Димитров отчете, че подготовката е била доста интензивна, но всеки един военнослужещ е изпълнявал своите задължения. Сглобяването на контингента за 6-месечната мисия е било от 12 до 22 август на полигон „Корен“.

Командирът на маневрен взвод лейтенант Никола Андреев е офицер само от една година. От Видин е, а служи в  101-ви алпийски полк в Смолян. Вече е участвал в международните учения „Родопи-23“ и „Родопи-24“ и очаква с желание първата си мисия зад граница.

Лейтенант Никола Андреев

Приветствие на церемонията произнесе и кметът на Асеновград  д-р Христо Грудев. Той изтъкна, че задачата на контингента не е лека, но тя е от изключителна важност. И изрази своята сигурност, че воините ще се справят с предизвикателствата.

Началникът на щаба на СКС флотилен адмирал Галин Манев връчи на майор Милен Златев сертификат за готовност на контингента. В словото си майор Златев отбеляза, че е опознал военнослужещите и се е убедил, че всички са високо мотивирани, отдадени на задачите и способни в своята дейност. И завърши с думите –  чака ни отговорна мисия, изпълнена с предизвикателства, но аз съм уверен, че ще ги преодолеем.

Флотилен адмирал Галин Манев връчи сертификат за готовност на контингента за мисия на майор Милен Златев

Архиерейският наместник на Асеновградската духовна околия Йордан Георгиев отслужи тържествен молебен за здраве. Той връчи и икона на Свети Георги на майор Милен Златев.

Накрая на ритуала контингентът премина в тържествен марш. На официалното изпращане бяха още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, председателят на Общинския съвет в Асеновград Иван Иванов, командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев, командирът на 101-ви алпийски полк полковник Стефан Димов, представители на общинската власт, близки на заминаващите на мисия военнослужещи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани