Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна настоя да ѝ се окаже подкрепа за удари с голям обсег, а САЩ обявиха още помощи

[post-views]
Украйна настоя да ѝ се окаже подкрепа за удари с голям обсег, а САЩ обявиха още помощи

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес западните съюзници на страната му да игнорират „червените линии“ на Москва и да позволят на Киев да използва оръжия с голям обсег за удари по руска територия, а Вашингтон обеща още 250 милиона долара за оръжия за Киев, предаде Ройтерс.

Зеленски участва за първи път в организираната от САЩ редовна среща на съюзниците на Украйна във военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия и се опита да представи разрешението за удари с голям обсег като още един начин за оказване на натиск върху Русия да прекрати продължаващата от две и половина години инвазия.

Това се случва в рисков момент за украинските сили, които започнаха изненадваща офанзива в руската Курска област, въпреки че руските сили са съсредоточили всичките си усилия върху превземането на град Покровск в Източна Украйна, който е ключов логистичен център за военните усилия на Киев, отбелязва Ройтерс.

„Да, трябва да разполагаме с тези способности с голям обсег не само на окупираната територия на Украйна, но и на руска територия, така че Русия да бъде мотивирана да търси мир“, каза Зеленски.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посочи настъплението в Курск като пример за това как Украйна работи за изземване на инициативата на бойното поле. „Агресивната армия на Кремъл сега е в отбранителна позиция на собствената си територия“, заяви Остин.

Все пак забележките на Остин изглеждаха по-скоро насочени към по-широкообхватните усилия на Запада да подкрепи кампанията на Украйна за отблъскване на руските сили от нейната територия, включително обявяването на още помощ в сферата на сигурността на стойност 250 милиона щатски долара.

„(Руският президент Владимир) Путин таи дълбока злоба. Москва продължава офанзивата си в източната част на Украйна, особено в района на Покровск“, каза Остин.

„Путин прехвърля войските си в Курск. А Кремъл продължава да бомбардира украинските градове и да атакува украинското цивилно население“, добави той.

Остин изброи статистически данни, подчертаващи броя на военните жертви на руските сили, според които повече от 350 000 руски войници са били убити или ранени. Той заяви, че украинските сили са потопили, унищожили или повредили 32 руски военноморски кораба и са изтласкали руския Черноморски флот по-далеч на изток.

Зеленски заяви, че около 6 000 руски войници са били убити или ранени при Курската офанзива на Украйна.

„Днес ние контролираме територия от над 1300 квадратни километра в Курската област и това включва 100 населени места“, каза Зеленски, като добави, че голяма част от тази територия е била изоставена от руските войски.

„Те просто избягаха, когато видяха, че нашите сили се приближават“, заяви той.

По думите му Москва обаче обстрелва с ракети и дронове градове в цяла Украйна, като това са някои от най-мащабните атаки от началото на войната и Зеленски призова представителите на десетките страни, участващи в преговорите в Рамщайн, да изпълнят обещанията си да предоставят на Киев повече средства за предотвратяване на въздушните удари.

„Броят на системите за противовъздушна отбрана, които все още не са доставени, е значителен“, каза украинският президент.

Очаква се Зеленски да пътува до САЩ този месец, където той се надява да представи „план за победа“ пред президента Джо Байдън. Въпреки това, тъй като войната продължава и нахлуването в Курска област досега не е успяло да постигне прехвърляне на руски сили от вътрешността на Украйна, не е ясно дали този ход ще се отплати, посочва Ройтерс.

Руските сили контролират 18% от територията на Украйна и постепенно напредват в източната част на страната след неуспеха на контраофанзивата на Киев през 2023 година.

Според Кремъл в момента не съществуват условия за провеждане на мирни преговори с Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани