Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Самолетите Л-29 и Л-39 влизат в модерната война

[post-views]
Самолетите Л-29 и Л-39 влизат в модерната война

В САЩ водеща високотехнологична компания, специализирана във внедряването на изкуствен интелект в пилотирани и безпилотни летателни апарати,
започна тестове, чрез които се осъществява интегрирането на пилотирани изтребители с автономни безпилотни апарати. Компанията наскоро проведе поредица от изпитания, при които високопроизводителни скоростни дронове изпълняваха тактически маневри по време на смесени операции между самолети с екипаж и без екипаж.

Самолет Л-29 и дрон MQM-178 Firejet

Напредъкът в изпитанията е от решаващо значение за бъдещето на въздушния бой, където автономните системи трябва ефективно да си сътрудничат с пилотираните самолети. Тестовете предлагат също така и значително по-добра информация за бъдещето на екипните операции „човек – машина“ в сравнение с традиционните тестове на автономни летателни апарати. Изпитанията се провеждат с използването на леките учебно-бойни чешки пилотирани самолети Л-29 и Л-39, летящи със скорост 500 км в час.
Компанията създаде продукта „Hivemind“ на базата на изкуствен интелект. Изпитанията се проведоха в Оклахома, като в тях участваха и два реактивни дрона MQM-178 Firejet.

Дроновете Firejet са безпилотни летателни апарати, които се изстрелват от пневматичен катапулт и могат да излитат както от земята, така и от кораби. Този метод значително намалява разходите за експлоатация, тъй като спестява използването на скъпите ракети. Тези дронове са така проектирани, че дават възможност на военновъздушните и военноморските сили да тестват чрез тях различни оръдейни системи, както от типа „повърхност – въздух“, така и от типа „въздух – въздух“. Тези дронове се наричат още „целеви безпилотни летателни апарати“ и се използват за бойни или тренировъчни цели. Те са създадени да имитират различни вражески цели, за да предоставят на въоръжените сили възможност за тренировки и тестове на системи за противовъздушна отбрана. Основните им характеристики се отнасят до имитация на цели като различни типове самолети или ракети, което позволява тренировки по различни сценарии. Управляват се дистанционно от оператори, но могат и да се програмират за автоматични полети. Издръжливи са, летят на достатъчно големи разстояния и могат да симулират реални условия на бойното поле. Модерните целеви дронове са оборудвани с най-нови системи за управление на полета, GPS и сензори, които ги правят много ефективни.

Двата целеви дрона

Тестовете с дроновете Firejet разширяват значително погледа към бъдещето на екипните операции „човек – машина“ в сравнение с традиционните изпитания за автономност на безпилотни летателни апарати. Програмата, по която се провеждат изпитанията с два целеви дрона и два пилотирани самолета Л-29 и Л-39, е известна като „Shield AI“. Двата пилотирани изтребителя и дроновете летят в ограничено въздушно пространство, което показва предимствата на използването на технология с изкуствен интелект. Вече не е необичайно мощни реактивни дронове като „Валкирия“ да летят с големите пилотирани изтребители. При тези мисии обаче пилотът на изтребителя носи отговорността за избягване на сблъсъци във въздуха. За да се постигне истинска автономност на дроновете при съвместна работа с пилотирани изтребители е необходимо те да могат да маневрират като част от екип, да летят в тактически формации и всичко това да се извършва без риск от въздушни сблъсъци. Точно това е и целта на тестовете, които ползват най-новия продукт с изкуствен интелект Hivemind. Крайната цел на този проект е да се усъвършенства способността на компанията да развръща системата Hivemind така, че да могат да се провеждат сложни въздушни „хибридни“ операции между дронове и пилотирани изтребители в бърза последователност, и максимално близо до реалните бойни условия.

Създадоха роботизирана бойна машина стелт от ново поколение

Роботът WOLF-X 8х8

Новата роботизирана бойна машина е известна като WOLF-X. За конструкторите това означава „Вълк ловец“. Машината е колесна и разработена във варианти 8х8 и 6х6. Мощна и динамична е, в нея са вложени иновативни решения, осигуряващи й изключителна поразяваща мощ на бойното поле. Шасито е здраво, надеждно и лесно за работа и поддръжка. Изработено е по технология стелт и машината е почти невидима на бойното поле. Задвижването е хибридно, дизелово-електрическо. Машината има голям обхват, превъзходна скорост и висока мобилност. На нея могат да се монтират различни оръжия като картечници и противотанкови системи, както и 30-милиметрово автоматично оръдие. Шасито издържа на полезен товар до 1000 кг.
На WOLF-X може да се монтира дистанционна оръжейна система R800 с 30-милиметрово автоматично оръдие, картечница калибър 7, 62 мм и противотанкови ракети Javelin и Spike. Боеприпасите са 150 патрона 30 мм и 1000 патрона 7,62 мм. Има камери за дневно и нощно виждане и лазерен прицел. Машината има обхват 160 км и максимална скорост 80 км в час.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани