Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американското и британското разузнаване похвалиха „дръзкото и смело“ нахлуване на Украйна в Русия и призоваха за примирие в Газа

[post-views]
Американското и британското разузнаване похвалиха "дръзкото и смело" нахлуване на Украйна в Русия и призоваха за примирие в Газа

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ казаха днес, че изненадващото нахлуване на Украйна в Русия е значително постижение, което би могло да промени начина, по който се възприема продължаващата две години и половина война, предаде АП.

Ричард Мур, шефът на британската разузнавателна служба МИ-6, каза на организирана от в. „Файненшъл Таймс“ проява в Лондон, че изненадващото решение на Киев да превземе територия в руската Курска област е „типично дързък и смел ход от страна на украинците – да се опитат да променят играта.“ Той заяви, че офанзивата е „вкарала войната в дома на обикновените руснаци“.

Заедно с Мур, на форума в Лондон говори и директорът на американската служба ЦРУ Уилям Бърнс. Той заяви, че офанзивата е постижение, което е показало наяве уязвимостта на руската армия.

Бърнс предупреди за засилващите се и „проблемни“ отношения в областта на отбраната между Русия, Китай, Иран и Северна Корея, които според него застрашават както Украйна, така и съюзниците на Запада в Близкия изток. Северна Корея е изпращала боеприпаси и ракети на Русия, за да ги използва срещу Украйна, докато Иран снабдява Москва с щурмови дронове.

Бърнс каза, че ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това. Той предупреди Иран да не доставя балистични ракети в Москва.

Двамата шефове на разузнаването написаха статия във в. „Файненшъл Таймс“, в която призовават за споразумение за спиране на огъня в Газа и казаха, че агенциите им са „използвали каналите ни за разузнаване, за да настояват усилено за сдържаност и деескалация“.

Те казаха, че примирие във войната на Израел срещу „Хамас“ „ще сложи край на страданието и ужасяващата загуба на живота на палестиснките граждани и ще върне у дома заложниците след 11 месеца плен“.

Бърнс участва в усилията за край на сраженията, като през август пътува до Египет за разговори на високо равнище, целящи да постигнат сделка за заложниците и за поне временно спиране на конфликта.

До момента не е сключено споразумение, въпреки че представители на САЩ твърдят, че такова ще бъде постигнато скоро. Президентът на САЩ Джо Байдън наскоро каза, че „само още няколко въпроса“ остават неразрешени. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че информацията за пробив по темата са „съвсем неточни“.

„Не мога да ви кажа колко близо сме до това в момента“, каза Бърнс на събитието на „Файненшъл Таймс“ в Лондон.

Той заяви, че макар 90% от текста да е договорен между враждуващите страни, „последните 10% са последни 10% с причина, защото това е най-трудната част“.

Бърнс заяви, че прекратяването на конфликта ще изисква „някои трудни решения и някои политически компромиси“ както от страна на Израел, така и от страна на „Хамас“.

САЩ и Обединеното кралство са твърди съюзници на Израел, въпреки че в понеделник Лондон се разграничи от Вашингтон, като спря износа на някои оръжия за Израел поради риска те да бъдат използвани за нарушаване на международното право.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани