Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блясък и професионализъм във Венеция

[post-views]
Блясък и професионализъм във Венеция
Американската актриса Сигорни Уийвър с почетния „Златен лъв на Сан Марко”

Най-старият филмов фестивал в света, този на остров Лидо във Венеция, за 81-и път посрещна каймака на филмовата индустрия. Той беше открит с прожекция на филма на режисьора Тим Бъртън „Бийтълджус, Бийтълджус“, който е извън конкурсната програма. В новия филм, продължение на първия му – „Бийтълджус”, единственото продължение на филм в кариерата си, направено 36 години след като оригиналният първи филм стана култов, играе и неговото вдъхновение – италианската кинозвезда Моника Белучи, неговата спътница в живота. Преди премиерата статуетката на почетния „Златен лъв на Сан Марко“ бе връчена на американската актриса Сигорни Уийвър, известна с ролите си в блокбъстъри като „Пришълецът“, „Ловци на духове“ и „Аватар“. Тази година фестивалът възражда репутацията си на стартова площадка за наградите „Оскар”.

На червения килим стъпи и актрисата Анджелина Джоли, носителка на „Оскар”. В биографичния филм „Мария” на чилийския режисьор Пабло Ларайн тя е оперната дива Мария Калас. Заради ролята седем месеца тя е вземала уроци по оперно пеене, защото дори и не с нейния глас изпълненията на ариите да могат да изглеждат достоверно, докато е записвала сцените в миланския оперен театър „Ла Скала”. Режисьорът обяснява, че когато във филма се чува гласът на Калас на върха на кариерата й, 95 на сто са записи от нейни оригинални изпълнения, но гласът й в края на живота й във филма е този на Джоли. С осемминутни овации на крака я прие публиката. Режисьорът се надява, че филмът му ще насърчи хората да се запознаят с това изкуство, загубило много след смъртта на гръцката оперна дива през 1977 г. на 53 г. А „Мария“ описва последните дни от живота на Калас в Париж, когато тя е вече пристрастена към лекарствата против тревожност. Припомня се бурният й живот, през който покорява публиката по света с изумителния си глас.
Заради обтегнатите отношения на Анджелина с бившия й съпруг Брат Пит пристигането му е във втората половина на фестивала, когато Джоли ще си е тръгнала. Извън конкурсната програма Брат Пит и Джордж Клуни ще участват с филма „Вълци единаци” на Джон Уотс.

Италиан-ската кинозвезда Моника Белучи и режисьорът Тим Бъртън

Кинофестивалът посрещна и друга голяма звезда на Холивуд – Никол Кидман, с еротичната драма Babygirl. Филмът на Халина Рейн („Убийствена игра“ с Мария Бакалова) разказва за влиятелна изпълнителна директорка, която застрашава кариерата и семейния си живот, като започва любовна връзка с по-млад стажант. Антонио Бандерас играе съпруга на героинята, а Харис Дикинсън е в ролята на стажанта. Кидман се изяви във Венеция преди 25 г. с друг рисков еротичен филм в партньорство с тогавашната си половинка Том Круз – „Широко затворени очи“, лебедовата песен на Стенли Кубрик.

На 7 септември международното жури, оглавявано от френската актриса Изабел Юпер, ще определи наградените сред състезаващите се 21 филми. Сред тях са „Жокера: Лудост за двама” на Тод Филипс с Хоакин Финикс и Лейди Гага и първият игрален филм на английски език на испанския режисьор Петро Алмодовар „Съседната стая”.

Народният театър представи първата Дигитална библиотека с театрални архиви у нас, която събира богатото културно наследство на театъра в специално създадена онлайн платформа. А новият сезон на първия ни театър започва с реставрирана фасада и художествено осветление на емблематичната сграда на театъра – емблема на София, но и с национално значение. Кампанията „Открий театъра“ е по случай 120 години от основаването на Народния театър.
Иновативната библиотека е първият в страната дигитален театрален архив, в който могат да се открият повече от 30 300 снимки, сценографски скици, афиши и плакати, аудио и видеозаписи и други документи, свързани с историята на театъра. Тя ще бъде допълвана с нови елементи от всяка следваща постановка. Монтирани са и технически съоръжения, които улесняват достъпа на хора с увреждания до залите.
Към сайта на театъра има и 360-градусова виртуална обиколка на сградата – на адрес https://360.nationaltheatre.bg/.
А дигиталната библиотека може да бъде разгледана на https://digitalnabiblioteka.nationaltheatre.bg
Фото Стефан Здравески

Най-ново

Единична публикация

Избрани