Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският крал Чарлз Трети отбелязва втората годишнина от възкачването на престола

[post-views]
Британският крал Чарлз Трети отбелязва втората годишнина от възкачването на престола

Британският крал Чарлз Трети, който е на 75 години, отбелязва втората годишнина от наследяването на британския трон след кончината на британската кралица Елизабет Втора, предаде ПА Мидия.

Кралицата почина на 96 години на 8 септември 2022 г. в кралската резиденция в Балморал. Чарлз Трети наследи престола, а през май на следващата година беше церемонията по коронацията му.

През настоящата година кралят, а също и снаха му, принцеса Катрин, обявиха, че страдат от онкологични заболявания.

Източници от Бъкингамския дворец казват, че здравето на монарха върви по много положителна траектория. Те допълват, че той се е постарал решително въпреки болестта през годината да присъства на публични прояви, доколкото му е  било възможно, за да успокои народа. В това начинание той  е разчитал и на кралица Камила, неговата съпруга.

Днес се очаква Чарлз Трети да присъства на църковна церемония по повод годишнината от кончината на майка му. Той се намира в резиденцията си в Абърдийншър.

Кралската двойка се подготвя и за голяма обиколка в Австралия и Самоа през есента. Това ще бъде и първото голямо пътуване зад граница на Чарлз Трети, откакто той беше диагностициран с рак.

По-рано през седмицата Камила откри център за лечение на онкологични заболявания в Бат и по този повод заяви, че кралят се чувства много добре.

Кралят беше далеч от обществеността в първите три месеца на годината заради болестта си. Върна се към задълженията си активно през април, а през юни графикът му беше натоварен заради честването на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия и официалното честване на рождения ден на британския монарх. Последва през юли и назначаване на нов премиер след парламентарните избори, след което кралят прочете пред парламента и програмната реч на новото правителство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани