Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десетки хиляди хора демонстрираха в Израел за постигане на споразумение за освобождаване заложниците, държани от „Хамас“ в Газа

[post-views]
Десетки хиляди хора демонстрираха в Израел за постигане на споразумение за освобождаване заложниците, държани от "Хамас" в Газа

Десетки хиляди хора демонстрираха в Тел Авив и други израелски градове за постигане на споразумение за освобождаване на около 100 заложници, държани от палестинската ислямистка организация „Хамас“ в ивицата Газа, предаде ДПА.

„Не трябва да жертваме повече животи, не трябва да жертваме тези хора“, заяви на митинга в Тел Авив роднина на заложничката Кармел Гат, която беше намерена мъртва миналата седмица в Газа.

Десетки хиляди хора демонстрираха в Израел за постигане на споразумение за освобождаване заложниците, държани от "Хамас" в Газа

По данни на израелското Министерство на здравеопазването Кармел Гат, още една жена и  четирима мъже са били застреляни от близко разстояние миналата седмица в Газа. После израелски войници са открили телата им в тунел в Газа.

„Шестимата щяха да са тук с нас днес, ако израелският министър-председател Бенямин Нетаняху беше казал „да“ на сделката“, заяви роднината на Гат.

По данни на Израел „Хамас“ все още държи 101 души за заложници в Газа, макар да не е ясно колко от тях в действителност са живи.

Непреките преговори за освобождаването им, водени с посредничеството на САЩ, Египет и Катар, са в застой от месеци. Преговарящите се стремят да постигнат споразумение, което да сложи край на войната в Газа и да включва изтегляне на израелските военни от ивицата и освобождаването на хиляди палестински затворници от израелските затвори.

Критици обвиняват Нетаняху, че възпрепятства сключването на споразумение, като отправя прекомерни искания, като например постоянно разполагане на израелски военни на стратегически точки в ивицата Газа.

Нетаняху оглавява коалиция, в която влизат и крайнодесни партии, които се противопоставят на каквито и да било отстъпки пред „Хамас“ и заплашват в противен случай да се оттеглят от кабинета, което би довело до разпадане на правителството.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани