Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КейФОР: Ситуацията със сигурността в Косово е спокойна, но нестабилна, особено на север

[post-views]
КейФОР: Ситуацията със сигурността в Косово е спокойна, но нестабилна, особено на север

Представители на мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) описаха ситуацията със сигурността в страната като спокойна, но нестабилна, особено в северната част на Косово, населена предимно със сърби, съобщи вестник „Коха диторе“.

В писмен отговор на Службата за информация на КейФОР се посочва, че мироопазващите сили на НАТО провеждат както независими патрули в цяло Косово и по граничната линия, така и съвместни патрули с косовската полиция и синхронизирани, паралелни патрули със сръбските въоръжени сили от съответната страна на административната гранична линия, за да гарантират сигурността.

КейФОР извършва патрули в различни формати във всички части на Косово, потвърдиха служители на мироопазващите сили чрез свой говорител. Мисията информира за патрулирането и в други градове извън северната част на страната чрез различни комюникета през последните седмици, отбелязва изданието.

От мисията на НАТО добавиха, че тези патрули, както и ангажиментите с всички местни общности, представляват конкретна и осезаема демонстрация на дългосрочната и непоколебима отдаденост на НАТО за стабилна сигурност в цяло Косово и стабилност на Западните Балкани.

На въпрос относно ситуацията със сигурността след предупрежденията на косовското правителството, че ще отвори моста над река Ибър в град Митровица в Северно Косово, КейФОР каза, че ситуацията е спокойна, но нестабилна.

Косовското правителство заяви, че възнамерява да отвори моста в етнически разделения град Митровица в Северно Косово. Мостът е затворен за движение на превозни средства от 25 години и многократно е ставал място на сблъсъци между представители на двете общности, които разделя – сърби в северната част и албанци в южната част на Митровица.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС

„Като цяло ситуацията със сигурността в Косово е спокойна, но остава крехка, особено в северната част на Косово. Ние следим отблизо събитията и поддържаме видимо и съответстващо присъствие чрез редовни патрули и ангажиране с местните общности“, се посочва още в отговора на мисията.

Силите КейФОР посочиха, че продължават да действат в Косово като трети реагиращ елемент по сигурността след косовската полиция и мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС).

„Ние продължаваме да изпълняваме нашия мандат в ООН – въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. – за да допринасяме за мирна и сигурна среда за всички хора и общности, живеещи в Косово, по всяко време и по безпристрастен начин“, се казва в отговора на мисията на НАТО в Косово.

КейФОР информираха, че текущата мисия се състои от около 4600 военни от 28 страни, включително съюзници и партньори от НАТО.

Мироопазващите сили на НАТО в Косово, както и дипломатическата част на международната общност, призоваха правителството на Косово да не отваря моста над Ибър за движение на автомобили при сегашните обстоятелства. Служители на мисията дори няколко пъти повториха, че са готови да се изправят срещу всеки, който застрашава сигурността в страната, припомня „Коха диторе“.

Европейският съюз на свой ред повтори няколко пъти, че решението за отваряне на моста трябва да бъде взето в рамките на диалога в Брюксел.

НАТО изрази разочарование и от действията на косовските власти в северната част на страната, където в края на август косовската полиция затвори сръбски паралелни структури в четири общини, предимно населени със сърби. Международните партньори на Косово реагираха незабавно, като определиха тези действия като едностранни и некоординирани, отбелязва още изданието.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани