Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Медицинският хеликоптер няма да бъде в оперативна готовност до 27 септември поради техническо обслужване, ще го заместват военни машини

[post-views]
Медицинският хеликоптер няма да бъде в оперативна готовност до 27 септември поради техническо обслужване, ще го заместват военни машини

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова проведе среща с изпълнителния директор на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД Димчо Добрев, на която изиска представянето на доклад и актуална информация за дейността на дружеството, съобщиха от пресцентъра на министерството. В доклада изпълнителният директор представя информация, че във връзка с изпълнение на задължителни регламентирани мероприятия за техническо обслужване и след изпълнени 200 летателни часа, в периода от 12 до 27 септември 2024 г., хеликоптерът няма да бъде в оперативна готовност.

Този период ще се използва и за монтирането на т.нар. черна кутия и интегрирането на софтуера, които са преминали всички необходими изпити по лицензиране. Производителят „Леонардо“ е информирал с нарочно писмо Министерството на здравеопазването, че ще осигури компетентен технически персонал за монтирането на регистратора, уточняват от министерството.

С цел обезпечаване здравето и живота на българските граждани, в случай на спешност ще бъдат прилагани досега действащите механизми по линия на Решение на Министерския съвет № 898 от 2009 г. и съвместна Заповед на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи, министъра на отбраната и министъра на здравеопазването от 2010 г. Те позволяват по искане на здравния министър да бъдат използвани военни въздухоплавателни средства с цел осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че служебният министър д-р Галя Кондева провела разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов, за да се увери в готовността за използването на военен въздушен транспорт в случай на необходимост от оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани