Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Черногорският парламент одобри споразумение с Франция за придобиването на два патрулни катера

[post-views]
Черна гора

Черногорският парламент одобри споразумение между правителствата на Черна гора и Франция за сътрудничество в областта на отбраната за закупуване на два патрулни кораба за Черна гора, предаде агенция МИНА.

Черна гора
Снимка: wikipedia

Споразумението беше подкрепено вчера от 43-ма депутати.

На дебата в парламента присъства и министърът на отбраната на Черна гора Драган Крапович, която каза, че сътрудничеството между Франция и Черна гора в областта на отбраната се основава преди всичко на сътрудничеството на военноморските сили.

Тя допълни, че работна група от представители на министерствата на финансите и на отбраната, които са проучили пазара, са провели разговори с фирми, от кои потенциално могат да бъдат закупени патрулните катери, и офертата на фирма „Кершиш“ отговаря най-добре на изискванията.

Крапович отбеляза, че френската страна е посредник между Черна гора и корабостроителницата и че стойността на доставката няма да надвишава 120 милиона евро.

„Новите патрулни кораби трябва да имат способността да изпълняват специфични операции в морето, като защита на националните интереси в открити води, контрол на морския трафик, защита на военноморските сили, както и военни операции в морето“, поясни Крапович.

Крапович каза, че настоящите приоритети в развитието на армията на Черна гора и ограничените бюджетни средства са изместили фокуса на развитието на флота през предходните години и добави, че наличните към момента кораби са строени предимно през 80-те години на миналия век.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани