Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високопоставени военни на САЩ и Китай проведоха първия си видеоконферентен разговор на фона на стремежа за стабилизиране на военните си връзки

[post-views]
Високопоставени военни на САЩ и Китай проведоха първия си видеоконферентен разговор на фона на стремежа за стабилизиране на военните си връзки

Китайските власти съобщиха, че днес САЩ и Китай за първи път са провели разговори на ниво оперативни командващ на военните действия. Разговорът се е състоял в момент, в който двете страни се стремят да стабилизират военните си връзки и да предотвратят военни недоразумения, предаде Ройтерс.

Вашингтон се стреми да открие нови канали за редовна военна комуникация с Пекин, след като връзките достигнаха до исторически минимум, когато миналата година Съединените щати свалиха предполагаем китайски балон за наблюдение.

Адмирал Сам Папаро, командващ на Индо-тихоокеанското командване на САЩ, проведе видеоконферентен разговор с колегата си У Янан от Южното военно командване на Китайската народноосвободителната армия.

Двете страни проведоха „задълбочен обмен на мнения по въпроси от общ интерес“, съобщи китайското министерство на отбраната.

Адмирал Папаро призова китайската армия „да преразгледа използването на опасни, принудителни и потенциално ескалиращи тактики в Южнокитайско море и извън него“, се казва в изявление на американското Индо-тихоокеанското командване, което определи обмена на мнения като „конструктивна и уважителна“. Папаро също така е подчертал значението на продължаването на разговорите за изясняване на намеренията и за намаляване на риска от погрешно възприемане на фактите или погрешни сметки по някои въпроси.

Разговорът последва срещата в Пекин миналия месец между съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и водещия военен съветник на китайския лидер Си Цзинпин.

Географските зони на отговорност на Индо-тихоокеанското командване на САЩ включват Южнокитайско море и Тайванския проток – две горещи точки на регионални сблъсъци, които са огнища на напрежение в американско-китайските отношения.

Съединените щати планират да изпратят по-късно тази седмица високопоставен служител на Пентагона на голям форум по въпросите на сигурността в Китай, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани