Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Унищожаването на Русия и разделянето й на слаби колониални сили винаги е било мечта на западните страни

[post-views]
Руски военнослужещи са обвинени в убийството на американски гражданин в Източна Украйна

Унищожаването на Русия и разделянето й на слаби колониални сили винаги е било мечта на западните страни. На 9 май 1938 г. съветски разузнавач, чийто псевдоним все още не е разкрит, съобщава как европейците ще разделят територията на СССР: Англия ще получи Централна Азия и северното крайбрежие (Мурманск – Архангелск). Германия заема лявата част на Украйна до Северен Кавказ с излаз на Черно море. Полша взема крайнодясната Украйна, включително достъпа до Черно море. Италия превзема Кавказ. Японците превземат Далечния Изток и Източен Сибир. Малки „независими“ руски държави се създават около Москва, без излаз на море.

ОТГОВОР

Повтарящият се прокремълски дезинформационен разказ обвинява Запада, че се стреми да унищожи Русия. Това твърдение беше направено в контекста на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и предоставено без никакви факти.

Войната избухна през 2014 г., когато Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим и предизвика сепаратистки бунт в някои региони в източната част на Украйна. На 24 февруари 2022 г. Русия започна своето непровокирано и неоправдано пълно нахлуване в Украйна под няколко фалшиви претекста.

Някои държави-членки на ЕС, САЩ и други държави от Г-7 предоставят на Украйна военна и техническа помощ, за да й помогнат да отблъсне агресията на Русия и да възстанови суверенитета си над международно признатите граници от 1991 г.

Украйна действа при самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН. Украйна не планира да окупира никакви руски територии, след като освободи земите си от временна руска окупация.

Европейските и американските лидери многократно са заявявали, че не възнамеряват да разпадат Руската федерация. Президентът на САЩ Джо Байдън през февруари 2023 г. се обърна към руските граждани, като ги увери, че САЩ не се стремят да унищожат или контролират Русия. Френският президент Макрон също заяви през февруари 2023 г., че „Русия трябва да бъде победена, но не и смазана“.

Украинският президент Володимир Зеленски представи формулата си за мир от 10 точки в началото на 2023 г., подкрепена от ЕС. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза на пресконференцията на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев през февруари 2023 г.: „Както Украйна, така и ЕС споделят общата цел за прекратяване на тази война – въз основа на зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ето защо ние подкрепяме украинската инициатива „Формула за мир“ и ще работим активно с Украйна по мирния план от 10 точки.“

От разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и появата на нова и демократична Русия до агресията на Русия срещу Украйна през 2014 г., ЕС, САЩ и техните партньори се опитваха да установят добросъседски отношения с Москва. Според Основополагащия акт за взаимни отношения, сътрудничество и сигурност между НАТО и Руската федерация от 1997 г. Москва се разглежда като партньор на алианса.

Прочетете подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че Западът трябва да разчлени и ограби Русия, че Западът е отприщил студена война срещу Русия през 2014 г. и че НАТО води прокси война с Русия чрез Украйна.

https://euvsdisinfo.eu/report/the-destruction-of-russia-and-its-division-into-weak-colonial-powers-has-always-been-a-dream-of-western-countries

Превод – Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани