Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС и Армения започват преговори за безвизов режим

[post-views]
ЕС и Армения започват преговори за безвизов режим

Европейската комисия съобщи, че започва преговори с Армения за въвеждане на безвизов режим. Предвижда се гражданите на Армения да получат право на безвизово пътуване до ЕС, когато остават за срок до 90 дни.

Комисията отбелязва, че се наблюдава „значителен напредък“ в двустранните отношения след подписването на споразумение за всеобхватно сътрудничество с Ереван през 2017 година. Предвижда се преговорите за визите да бъдат съпътствани от промени в издаването на лични документи за арменските граждани, с подобрения в управлението на границите и миграцията, в борбата с корупцията и организираната престъпност, при спазването на основните човешки права.

От 2014 г. ЕС въведе облекчен режим за издаване на визи на гражданите на Армения. Всички граждани на ЕС пътуват без виза до Армения, допълва ЕК.

Преговорите ще продължат, колкото е необходимо, няма да има автоматично преминаване към безвизово пътуване за арменците, допълва комисията. Всички показатели трябва да бъдат изцяло изпълнени преди Съветът на ЕС да гласува окончателно решение за отпадане на визите и това решение да бъде потвърдено от Европейския парламент, се посочва в съобщението.

През април тази година ЕК представи план за подобряване на икономиката на Армения на стойност 270 милиона евро до 2027 година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани