Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелският министър на отбраната смята, че временно примирие с „Хамас“ е възможно. Прекратяване на войната е друго нещо

[post-views]
Израелският министър на отбраната смята, че временно примирие с „Хамас“ е възможно. Прекратяване на войната е друго нещо

В изявление пред журналисти министър Йоав Галант каза, че са назрели условия за поне шестседмична пауза в сраженията, която може да включва освобождаването на много заложници, държани в Газа.

Галант обаче не коментира трайно прекратяване на сраженията, за което настояваше „Хамас“, което поставя въпроса дали сделката е осъществима, посочва АП.

„Израел трябва да постигне споразумение, което ще позволи пауза от 6 седмици и ще върне заложници“, каза министър Галант. След този период, каза министърът, „си запазваме правото да действаме и да постигаме целите си – включително унищожаването на „Хамас“.

В продължение на месеци САЩ, заедно с посредниците Египет и Катар, работят за постигане на прекратяване на огъня за слагане край на опустошителната война между Израел и „Хамас“. Основната област на несъгласие е настояването на „Хамас“ за край на близо едногодишната война и пълно изтегляне на всички израелски войници от ивицата Газа.

През последните седмици израелският премиер Бенямин Нетаняху повдигна нов спорен въпрос като каза, че Израел трябва да запази присъствие за неопределено време в стратегически коридор по протежение на границата на Газа с Египет.

Галант беше цитиран в израелски медии, че Израел може да се оттегли от коридора за 6 седмици, за да може заложниците да бъдат освободени без риск за сигурността на Израел. Съобщава се, че Галант и Нетаняху са имали разгорещен спор на неотдавнашно заседание на кабинета, на което повечето министри взели страната на Нетаняху.

На вчерашната си среща с чуждестранни журналисти Галант беше попитан за отношенията си в министър-председателя. „Като министър на отбраната, мой водещ приоритет са държавата Израел и онези, които я защитават, а после идва всичко останало“, отговори военният министър.

Настоящият лансиран от САЩ план се състои от три етапа и започва с 6-седмична пауза в сраженията, през която „Хамас“ да освободи някои от около 70-е заложници, за които се смята, че са все още живи.

В замяна Израел ще освободи десетки палестински затворници, ще изтегли войските си от места, където са съсредоточени палестинци, ще позволи на разселени жители на Газа да се върнат по домовете си и ще улесни доставката на големи количества хуманитарна помощ.

Галант заяви още, че „Хамас“, като военна организация, вече не съществува“ в Газа, предаде АФП. „Продължаваме да се борим с терористите от „Хамас“ и да проследяваме лидерите“ на движението“, каза Галант, но „Хамас“ вече води единствено партизанска война“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани