Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конвой на ООН в Газа беше освободен, след като беше задържан от Израел

[post-views]
Конвой на ООН в Газа беше освободен, след като беше задържан от Израел

Конвой от коли на ООН и служители, задържани в продължение на повече от осем часа от Израел в северната част на Газа вчера, беше освободен, заяви ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), предаде Ройтерс.

Израелските военни заявиха вчера, че са задържали конвоя след получаване на разузнавателна информация, която показвала, че редица „палестински заподозрени“ се намират в конвоя и че искат да ги разпита.

„Конвоят е бил спрян след заплаха с оръжие малко след контролния пункт Уади Газа със заплахи за задържане на служители на ООН. Тежки щети бяха нанесени от булдозери на бронираните превозни средства на ООН“, заяви ръководителят на UNRWA Филип Лазарини в социалната мрежа „Екс“. „Всички служители и конвой вече са освободени и се връщат в безопасност в базата на ООН.“

По-рано израелските военни оспориха твърдението, че конвоят превозва ваксини срещу полиомиелит за децата в Газа, заявявайки, че по-скоро целта на преминаването му е била да „обмени персонала на ООН“.

Кампанията за ваксиниране на 640 000 деца в Газа започна на 1 септември, след потвърждение от Световната здравна организация (СЗО) миналия месец, че едно бебе е било частично парализирано от вируса на полиомиелит тип 2 – първият подобен случай в анклава от 25 години насам.

Лазарини оспори информацията на Израел, като заяви, че конвоят е бил на път да разгърне кампанията за ваксиниране в град Газа и северната част на ивицата Газа. Той добави, че не е сигурен дали днес кампанията ще бъде възобновена в северната част на Газа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани