Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на върха в Сеул за употреба на изкуствения интелект във военната сфера призова за поддържане на „човешки контрол“

[post-views]
Среща на върха в Сеул за употреба на изкуствения интелект във военната сфера призова за поддържане на „човешки контрол“

Участниците в световна среща на върха в южнокорейската столица Сеул за употребата на изкуствен интелект във военната сфера призоваха за поддържане на човешкия контрол върху употребата изкуствен интелект за военни цели и предотвратяване на използването му за разпространение на оръжия за масово унищожение, предаде Йонхап.

Среща на върха в Сеул за употреба на изкуствения интелект във военната сфера призова за поддържане на „човешки контрол“

Срещата на върха обяви и „план за действие“ за управление на отговорната употреба на изкуствен интелект, който има и повече практични указания, предаде Ройтерс. Новинарската агенция уточни, че документът не е правно обвързващ.

По време на заседание на срещата държавни представители казаха, че „планът“ е ориентиран към действия. Актуализацията му е наложителна поради риска, породен от развитието на изкуствения интелект във военната сфера, например във войната в Украйна.

През миналата година се състоя първата такава среща за изкуствения интелект в Амстердам. Тогава около 60 страни подкрепиха скромен „призив за действие“ без правен ангажимент.

„Правим по-нататъшни конкретни стъпки“, каза министърът на отбраната на Нидерландия Рубен Брекелманс. „Миналата година […] беше повече с цел създаване на споделено разбиране, а сега се доближаваме повече към действия“, допълни той.

Това включва определяне на вида на оценките на риска, важните условия като човешкия контрол и начините за предприемане на мерки за изграждане на доверие, за да се управляват тези рискове, каза Брекелманс.

Тазгодишната среща на върха събра 2000 държавни служители и частни експерти от 90 страни, които да проучат начини как да се регулира употребата на изкуствен интелект във въоръжените сили.

Големият интерес към срещата е породен от сериозните притеснения за злоупотреба с изкуствен интелект и потенциална надпревара във въоръжение.

Домакини на срещата на върха в Сеул бяха Нидерландия, Сингапур, Кения и Обединеното кралство. Тя имаше за цел да осигури постоянни дискусии с участието на много заинтересовани страни, които да не бъдат доминирани от една държава или организация.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани