Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министерски съвет награди спортистите ни от Олимпийските и Паралимпийските игри в Париж

[post-views]
Министерски съвет награди спортистите ни от Олимпийските и Паралимпийските игри в Париж

Спортните герои на България от Олимпийските и Паралимпийските игри в Париж това лято бяха отличени на церемония в Гранитна зала на Министерски съвет. Състезателите, завършили до осмо място във френската столица, получиха плакети от служебния премиер Димитър Главчев и служебния спортен министър Георги Глушков. На церемонията присъстваше и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, както и множество ръководители на спортни федерации.

„Пожелавам на всеки един премиер в края на единия си мандат да присъства на толкова успешни олимпийски игри и в началото на другия да посрещне героите от тези олимпийски игри. Всички вие за България сте герои. От двата форума имаме осем медала, всички вие накарахте българите да се чувстваме горди с вашето представяне. Всеки, който поне малко се е занимавал със спорт, знае какви усилия са необходими, колко тежък е квалификационният цикъл, камо ли да стигне върха и всички българи да се гордеем с това, че българското знаме е най-отгоре и слушаме българския химн“, каза Димитър Главчев по време на церемонията.

„Имате съвсем скромни подаръци от нас, които са несъизмерими с това, което сте постигнали. Знаете, че държавата винаги е длъжник към спорта, колкото и пари да се дават за спорт, те не са достатъчни, особено на базата на това, което постигате“, допълни той.

Отличените спортисти бяха Ружди Ружди, Стела Енева, Карлос Насар, Семен Новиков, Магомед Рамазанов, Боряна Калейн, Кимиа Ализадех, Божидар Андреев, Хавиер Ибанес, Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева, Станимира Петрова, Светлана Станева, Валентина Георгиева, Десислава Ангелова, Габриела Стоева, Стефани Стоева, Рами Киуан и Тихомир Иванов. От името на спортистите говори сребърната медалистка от олимпийския турнир по художествената гимнастика жени индивидуално Боряна Калейн.

„Искам да благодаря специално на нашите треньори, на хората, които ни отгледаха като свои деца, защото без вас никога нямаше да стигнем толкова високо. Благодаря на всички спортни ръководители на нашите федерации за това, че винаги сте се стараели да се подготвяме при възможно най-добрите условия. Щастлива съм, че даваме добрия пример на младите хора как трябва да се случват нещата. Всичко става с много усилия, труд, вяра и любов. Радвам се и се гордея, че мога да съм българка. Представихме България по възможно най-добрия начин“, сподели Калейн.

„Аз съм една от вас, изминалата съм целия този дълъг път. Губила съм на олимпийски игри. Горда бях в Париж от самото начало. Вие доказахте, че сте много силни българи, много талантливи и амбициозни. Искам да поздравя всички шампиони, медалисти, искам да кажа на колегите, които не успяха да постигнат желаното, че човек, когато губи, не знае какво печели. Горе главата, цяла България е с вас, поклон пред вас, пред вашите треньори, семейства и федерации“, заяви Стефка Костадинова.

В Париж България спечели три златни, един сребърен и три бронзови медала и записа най-силното си представяне през този век. На Паралимпийските единствено Ружди Руежди стана Олимпийски шампион. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани