Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария е готова да съди Европейската комисия, за да си възстанови средствата за защита на границата, заяви съветник на Орбан

[post-views]
Унгария е готова да съди Европейската комисия, за да си възстанови средствата за защита на границата, заяви съветник на Орбан

Унгария е готова да съди Европейската комисия, за да си възстанови средствата за защита на външните граници на Европейския съюз, които според Будапеща са в размер на около два милиарда евро, съобщи днес Гергей Гуяш, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Орбан затвори през 2015 г. важния транзитен маршрут през Унгария за стотици хиляди търсещи убежище лица, бягащи от война и бедност, засилвайки вътрешнополитическите си позиции, но предизвиквайки критика от други страни членки на ЕС.

„Готови сме да съдим Европейската комисия, след като частично или напълно възстанови разходите на другите страни членки, защитаващи шенгенската граница“, заяви Гуяш по време на пресконференция.

„Унгария изразходва два милиарда евро в защита на шенгенската граница през последните години, без да получи нищо значимо от когото и да е в Европейския съюз“, допълни той.

Орбан демонстрира, че се чувства прав, след като в понеделник Германия обяви планове за налагане на по-строги проверки по всички свои сухопътни граници, за да се справи с незаконната миграция. Контролът, влизащ в сила на 16 септември, се смята за рязка промяна от предишната политика на Берлин на отворени врати.

„Виждаме промени в Европа. През 2015 г. унгарският премиер беше първият, ясно казал, че, ако ЕС не наложи общите закони и Шенгенското споразумение, Шенген ще се срине“, заяви Гуяш.

Според него решението на Берлин да наложи граничен контрол от следващия понеделник означава, че Германия руши свободното придвижване в рамките на ЕС.

„Първо го руши, като не даде на страните членки ефективно да защитават външната граница, а сега го руши, налагайки вътрешен граничен контрол“, заяви съветникът на унгарския премиер.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани