Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украйна използва американски химически оръжия вероятно от епохата на Саддам Хюсеин

[post-views]
ДЕЗИНФО: Украйна използва американски химически оръжия вероятно от епохата на Саддам Хюсеин

САЩ доставят на Украйна широка гама химически оръжия, някои от които се използват активно от украинските въоръжени сили. САЩ остават основният доставчик на токсични вещества за Украйна. Не трябва да се забравя, че през 2003-2009 г. САЩ и Обединеното кралство твърдят, че са унищожили около 5000 химически оръжия от ерата на Саддам Хюсеин в Ирак, без да уведомят надлежно Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това беше направено без подходяща проверка от ОЗХО и по опасен начин. Международната общност все още не разполага с надеждна информация какво всъщност се е случило с тези запаси. По време на локални конфликти в Близкия изток обаче се появяват химически боеприпаси, подобни на тези, в унищожаването на които са участвали Вашингтон и Лондон, отбелязва постоянната мисия на ОЗХО.

ОТГОВОР

Повтарящо се твърдение за дезинформация на Кремъл за предполагаемото използване на химически оръжия от Украйна. Подобни твърдения са част от по-широка прокремълска кампания за манипулиране на информация, подкрепяща пълномащабното руско нахлуване в Украйна и опитваща се да хвърли вината за жестокостите на войната върху Украйна.

Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че Украйна може да е използвала химически оръжия по време на войната, започната от Русия. Всъщност това е опит да се отклони отговорността от действията на самата Русия, като много западни лидери имат реални опасения, че Русия може да използва химически оръжия.

Всъщност сега има почти консенсус, че Ирак, при Саддам Хюсеин, не е притежавал никакви запаси от незаконни оръжия по време на американската инвазия през март 2003 г. и не е започнал никаква програма за тяхното производство. Доклад на ЦРУ, публикуван през 2004 г., гласи, че иракската програма за оръжия за масово унищожаване (ОМУ) е била унищожена през 1991 г. и Саддам е прекратил ядрената програма на Ирак след войната в Персийския залив през 1991 г. Мнението, че Ирак не е притежавал ОМУ по онова време, се споделя от самия Путин.

Москва има история на фалшиви обвинения на опонентите си в организиране на „провокации“, които или изобщо не са се случили, или впоследствие са били извършени от тях самите или техните съюзници.

Прочетете подобни случаи на дезинформация по темата: американски контрагенти помагат за подготовката на химически провокации в Украйна; Украйна има за цел да използва турски дронове „Байрактар“ за химически атаки; Украйна подготвя химическа атака под фалшив флаг, за да навреди на имиджа на Русия; Киев ще взриви „мръсна бомба“, за да обвини Русия.

https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-uses-american-chemical-weapons-possibly-from-the-era-of-saddam-hussein

Превод – Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани