Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън в памет на 11 септември: Терористите си мислеха, че ще ни поставят на колене – те сгрешиха!

[post-views]
Байдън в памет на 11 септември: Терористите си мислеха, че ще ни поставят на колене - те сгрешиха!

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на церемония в памет на трагичния 11 септември 2001 година, че преди 23 г. терористите са сгрешили, като са си мислели, че ще поставят американците на колене, предаде Ройтерс.

Байдън и вицепрезидентката му Камала Харис, кандидат на Демократическата партия за президентския пост на предстоящите избори на 5 ноември, пристигнаха в щата Пенсилвания, след като почетоха жертвите от атентатите в Ню Йорк заедно с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, претендент на републиканците. Тримата застанаха заедно на „кота нула“.

На 11 септември 2001 г. терористи на „Ал Каида“ отвличат четири самолета и извършват с тях атентати в Ню Йорк, в щата Пенсилвания и срещу сградата на Пентагона, при които загиват 2977 души.

На националния мемориал „Полет 93“, изграден от бял мрамор, в Шанксвил, щата Пенсилвания, президентът на САЩ бавно е поставил ръка върху положения от него венец, за да отдаде почитта си на 40-те жертви в самолетната катастрофа край Шанксвил, описва Ройтерс. Байдън и Харис са разговаряли с доброволци от местната противопожарна служба пред 40-те знамена в памет на жертвите, като се спрели за малко, за да уважат друга церемония.

„На този ден преди 23 години терористите си мислеха, че може да прекършат нашата воля и да ни поставят на колене. Те сгрешиха! И винаги ще грешат. В най-мрачния час ние видяхме светлина. Пред лицето на страха ние се обединихме – за да защитим нашата страната и за да се подкрепим един друг“, заяви Байдън пред Пентагона, където заедно с Харис също положиха венец, обвит в цветовете на националния флаг – бяло, синьо и червено.

„Дължим на патриотите от поколението на 11 септември нашата почит. Никога няма да можем да им се отплатим“, допълни държавният глава.

В Шанксвил президентът изнесе и реч за нуждата от двупартийно единство. Той подари шапка на симпатизант на опонента на партията му – Тръмп, като в замяна получи шапка с лого на предизборната кампания на кандидата на републиканците, която сложи на главата си.

Самият Тръмп също посети мемориала в Пенсилвания. „Това е тъжен, много тъжен, ужасен ден. Никога не е имало друг такъв ден“, каза той пред телевизия „Фокс нюз“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани