Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов командир на 24-та авиобаза

[post-views]
Нов командир на 24-та авиобаза

„Търпение, постоянство, стремеж към усъвършенстване“ е  мотото на преминалия в запаса бригаден генерал Димитър Иванов

Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров

На тържествен ритуал на 11 септември бе подписан актът по сдаване и приемане на длъжността командир на 24-та авиационна база. Прочетени бяха укази на президента на България и заповеди на министъра на отбраната за освобождаване на бригаден генерал Димитър Иванов от длъжността командир на 24-та авиационна база, прекратяване на договора му за военна служба, след завършване на пределна възраст за званието, и зачисляването му в запаса от 12 септември т. г. А  досегашният заместник-командир на формированието полковник Димитър Павлов се назначава за командир на 24-та авиационна база и се удостоява с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 12 септември 2024 г.

На церемонията бригаден генерал Димитър Иванов целуна знамето на авиационното формирование и го предаде чисто и неопетнено на полковник Димитър Павлов (от 12 септември бригаден генерал). А новият командир го развя пред редиците на военнослужещите и гостите на събитието.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков връчва на бригаден генерал Димитър Иванов карабина „Манлихер“ – образец 1895 г.                        

Бригаден генерал Димитър Иванов е роден на 12 септември 1966 г. Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1989 г., ВА „Георги Ст. Раковски” през 1997 г. и „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” на същата академия през 2009 г. Служи на различни длъжности в авиационни формирования. От 10 ноември 2016 г. до 11 септември 2024 г. е командир на 24-та авиационна база.

Бригаден генерал Димитър Иванов се сбогува със знамето на формированието

На ритуала по сдаване и приемане на длъжността бригаден генерал Димитър Иванов бе награден със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на ВВС. Наградите връчиха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Получен бе поздравителен адрес от министъра на отбраната. Воините и цивилните служители от авиобазата подариха сабя на досегашния си командир.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков благодари на бригаден генерал Димитър Иванов за доблестната му служба в редовете на ВВС. И пожела на новия командир да увеличава успехите, заедно с подкрепата на личния състав на базата, да продължи традициите на вертолетната авиация, както и безопасни и безаварийни полети, и успех в кариерното развитие.

Сърдечно искам да благодаря за службата на бригаден генерал Димитър Иванов. Той всеки път е намирал  решение, адекватно на авиационната техника, с която разполага, на подготовката на състава и на условията, в които ще се изпълняват задачите. Виждам, че новият командир не си прави илюзии какво го чака. Отговорността, което поема е огромна, заяви генерал-майор Димитър Петров.

В словото си бригаден генерал Димитър Иванов припомни, че от лейтенант мотото му е било „Търпение, постоянство, стремеж към усъвършенстване“. И то го е водило през всичките години в армията. Благодари и на присъстващите военнослужещи и цивилни служители от авиобазата.

Воините и цивилните служители от авиобазата с подарък – сабя, за досегашния си командир

Приемам длъжността командир на 24-та авиационна база с ясното съзнание за голямата отговорност и задължения за опазване на традициите, живота и здравето на личния състав, а така също, и за боеспособността на авиационната и другата техника, и въоръжение. Аз съм убеден, че 24-та авиационна база ще посрещне с гордо вдигната глава всички предизвикателства и с присъщия си професионализъм и огромно желание ще изпълни успешно поставените задачи, каза полковник (от 12 септември – бригаден генерал) Димитър Павлов. Той обеща на военнослужещите, че докато е командир на 24-та авиационна база ще бъде рамо до рамо с тях в бурни и ясни дни, като със завоюваните успехи ще се окичат те, а за неуспехите ще носи лична отговорност.

Нов командир на 24-та авиобаза
Бригаден генерал Димитър Иванов и полковник (от 12 септември – бригаден генерал) Димитър Павлов подписват акта за сдаване и приемане  
Фото авторът

Полковник Димитър Павлов е роден на 12 август 1970 г. в Хасково. Завършва ВВВУ „Георги Бенковски“ през 1993 г., Военна академия „Георги Cт. Pаковски“ през 2010 г. и пак в нея –  „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ през 2018 г. Започва офицерската си служба през 1993 г. като младши пилот на летище „Узунджово”. От 1994 г. е в 24-та авиационна база и последователно заема длъжностите младши пилот, старши пилот, щурман на звено, заместник-командир и командир на звено, щурман и началник-щаб на ескадрила, началник на отделение, заместник-командир по летателната подготовка и заместник-командир на базата. Летец-пилот I клас. Има над 3000 летателни часа на самолети L-29 и L-39, и вертолети Ми-17 и „Кугар”. От 12 септември 2024 г. е командир на 24-та авиационна база. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани